Tajne Griča – pozornice povijesnih i fikcionalnih zbivanja

0
194
Foto: Tea Kostanjšek

Tajne Griča je noćna kazališna tura koja se održava na prostoru nekadašnjeg Gradeca – Griča. Ta je teatarska pustolovina namijenjena turistima, ali i građanima Zagreba, zbog čega se petkom odvija na hrvatskom, a subotom na engleskom jeziku. Sudionici “ekspedicije” upoznaju se s povijesti jednoga dijela Gornjega grada sudjelujući u rekonstruiranim povijesnim događajima te uprizorenim epizodama iz značajnijih romana naše književne tradicije, posebno djela Marije Jurić Zagorke. Tura je osmišljena kao interaktivna kako bi publika mogla bolje upoznati povijesne i fikcionalne aktere te intenzivnije doživjeti događaje o kojima čita u knjigama.

Polazišna točka ture je križanje Ilice i Mesničke, gdje čovjek u crnom plaštu dolazi po grupu i vodi je do kostimiranog lika Marije Jurić Zagorke. Ona preuzima ulogu vodiča i predvodi razgledavanje Griča kao mjesta radnje njezinih najpoznatijih romana. Posjetitelji imaju priliku doživjeti Grič u romantičnom svijetlu, ali i upoznati njegove mračne strane.

Zagorkinu imaginaciju za pisanje ljubavnih romana budili su svakodnevni prizori vitezova i lijepih dama koji su nekad koračali Gričem. Budući da su romantici tada doprinosile plinske lanterne koje su osvjetljavale Grič kada bi pao mrak, svaki posjetitelj na početku ture dobiva po jednu lanternu kako bi uživao u romantičnom ugođaju. S druge strane, progon i mučenje vještica jedan je od veoma surovih aspekata naše povijesti, a u sklopu ture može se doživjeti iz povijesne i književne perspektive. U tom kontekstu, upoznajemo se s kontesom Nerom, protagonisticom Zagorkinog romanesknog ciklusa Grička vještica, koja biva bačena u inkvizicijsku tamnicu gdje čeka svoju smrt na lomači.

Publika prisustvuje i dodijeli Zlatne bule kojom Gradec postaje slobodnim kraljevskim gradom te požaru nakon kojeg Kamenita vrata postaju kapelicom, a Majka Božja zaštitnicom cijelog Zagreba. Nadalje, publika se upoznaje s prosjakom Lukom iz Šenoine novele Prosjak Luka te Petricom Kerempuhom iz Krležinih Balada Petrice Kerempuha, likom koji se pojavljuje i u djelima brojnih drugih autora. U amaterskoj predstavi koju Petrica izvodi sa svojom glumačkom družinom Potepuhima uprizoruju se povijesni događaji vezani uz seljačku bunu iz 16. stoljeća koju u konačnoj bitci guše brojčano nadmoćni feudalci, da bi potom na Markovu trgu, kako legenda kaže, užarenom krunom bio okrunjen kralj hrvatskih seljaka Matija Gubec.

Ovo su samo neki od likova i događaja koje posjetitelji imaju priliku upoznati i doživjeti u sklopu ture. Zbog originalne ideje kreativnog tima agencije Katapult promocija i izvanredne realizacije koju je omogućila Anja Maksić Japundžić svojim dramaturškim konceptom te za koju su zaslužni i svi glumci i ljudi iza “kulise”, prestižni National Geographic Traveller uvrstio je Tajne Griča u svoj izbor najboljih noćnih tura na svijetu. Ako već niste, svakako se pridružite ekipi ove top-atrakcije u Zagrebu i upoznajte se s hrvatskom povijesnom i kulturnom baštinom na inovativan način.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime