Huškanje na manjine ima posljedice

0
152
Foto:pixabay.com

Jučer je u hrvatskim medijima glasno odjeknula vijest o još jednom zločinu iz mržnje čije su žrtve bili pripadnici srpske nacionalne manjine. U srijedu u večernjim satima, maskirani napadači naoružani palicama i letvama upali su u jedan kafić u Uzdolju kraj Knina, gdje su verbalno i fizički napali vlasnike kafića srpske nacionalnosti i njihove goste. U kafiću se u to vrijeme gledala nogometna utakmica između Crvene Zvezde i Young Boysa iz Berna. Epilog razbijanja lokala i mlaćenja gostiju je petero ozlijeđenih, među kojima je i jedna maloljetna osoba koja je zadržana na liječenju u kninskoj bolnici. U susjednim Đevrskama u kafiću Terra istu se večer također dogodio nacionalno motivirani incident, ali tamo srećom nije bilo ozlijeđenih.

Predstavnici različitih političkih stranaka sutradan su dali izjave u kojima osuđuju napad, međutim postojale su velike razlike u načinu na koji su interpretirali nemile događaje. Tako je premijer Andrej Plenković istaknuo da napad zaslužuje najoštriju osudu, ali ga je predstavio kao „djelo pojedinaca“, a ne kao posljedicu društvene klime koja proizvodi nasilje. Većina manjinskih zastupnika nije se složila s premijerovom dijagnozom, ističući da se ovakvi slučajevi ne mogu tretirati tek kao izolirani incidenti. Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je da se takve stvari nisu događale ni u najtežim poratnim vremenima, a njegov stranački kolega Boris Milošević podsjetio je putem svoga Facebook profila na druge primjere napada na Srbe koji su se dogodili proteklih mjeseci: Ovo ljeto nakon smrti Radoja Petkovića na Viškovu, napada na vaterpoliste Crvene zvezde na splitskoj rivi i napada na sezonske radnike na Braču imamo još jedan zločin iz mržnje, gdje su napadači napali i pokušali ozlijediti više osoba motivirani isključivo mržnjom prema nacionalnosti napadnutih.

Petković je bio podpredsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine u Kastvu pored Rijeke, a preminuo je 10. lipnja ove godine, nekoliko tjedana nakon premlaćivanja od strane Ilije Glavića. Grupa muškaraca u Splitu je 9. veljače fizički napala vaterpoliste Crvene Zvezde, dok je 9. lipnja u Supetru na otoku Braču pretučeno četvero sezonskih radnika među kojima su dvojica bili srpske nacionalnosti, a nastradao je i lokalni vatrogasac koji je priskočio u pomoć žrtvama napada. Učestalost ovakvih primjera posljednjih mjeseci ukazuje na to da se etničkom mržnjom motivirano nasilje sve teže može objasniti kao djelo pojedinaca koje nema veze sa širim društvenim gibanjima.

Prema pisanju portala Telegram, napad u Uzdolju je kvalificiran kao kazneno djelo nasilničkog ponašanja, nanošenja tjelesnih ozljeda i oštećenja tuđe stvari, ali se zasad ne tretira kao zločin iz mržnje. Ipak, glasnogovornica PU šibensko-kninske izjavila je za Telegram da je moguće da će zločin iz mržnje biti naknadno uvršten u optužbu, nakon što se istraže sve okolnosti ovog događaja.

Ovaj nasilnički ispad, najoštrije je osudio i saborski zastupnik Veljko Kajtazi koji je izjavio:

Oštro osuđujem divljački napad srpsku zajednicu u Uzdolju u okolici Knina, uključujući i maloljetno dijete. Za nasilje motivirano etničkom mržnjom u našem društvu nema mjesta te očekujem da se počinitelje najoštrije kazni kao i da se oštećenima nadoknadi imovinska i neimovinska šteta. Potrebno je poslati jasnu poruku da ovakvo ponašanje ne može proći nekažnjeno te da se radi o narušavanju najviših vrednota ustavnog poretka i prava naših sugrađana.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime