Medijski kotač: Udruga Roma-Service iz Austrije – Suradnici u kreiranju odnosa u društvu, a ne pasivni promatrači

  • EnglishEnglish
  • Foto: flickr / Jeff Eaton

    Romska nacionalna manjina u Austriji, iako brojčano mala, iznimno je svestrana i dugovječna. Kasnih 1990-ih godina pokrenula je brojne medijske aktivnosti, primjerice izdavanje časopisa na romskom i njemačkom jeziku (“dROMa”, “Romano Centro”, “Romano Kipo”, “Roma Cajtung”, dječji časopis “Mri nevi Mini Multi”), tjednu emisiju na lokalnoj radio stanici Gradišće-Romi, dvomjesečno emitiranje televizijskog magazina na austrijskoj državnoj televiziji (ORF) te romblog.at na internetu.

    Ovako bogata medijska aktivnost postoji zahvaljujući austrijskoj državnoj televiziji i javnim subvencijama, ali su sredstva državnog financiranja uglavnom dostupna “autohtonim”, odnosno tradicionalno nastanjenim romskim zajednicama, a ne i romskim skupinama koje su kasnije imigrirale u Austriju.

    Kako aktivnost romskih medija ne bi ostala samo na nekolicini veterana, u posljednje su vrijeme pokrenute praktične radionice i tečajevi za mlade Rome u Beču (Romblog.at) i Gradišću (Tschubtscha) kojima se nastoji potaknuti profesionalno novinarstvo kod Roma. Polaznici pripremaju redovne online priloge koji se objavljuju na romblog.at te na radiju i televiziji Erba. Ipak, unatoč velikoj medijskoj aktivnosti, aktualni problemi pokazuju da je to još uvijek nedovoljno za suzbijanje predrasuda koje šire glavni mediji.

    Upravo takvi društveni stavovi bili su nam glavni pokretački motiv. Željeli smo pokazati austrijskoj javnosti da Romi nisu samo pasivni promatrači te da za rasističke predrasude i anticiganizam, koji su duboko ukorijenjeni, stvarni razlog ne postoji, rekao nam je Roman Urbaner, glavni urednik časopisa “dROMa”. Romski jezik, romska kultura i tradicionalna baština trebaju biti izvor samosvijesti i ponosa romske zajednice i s time treba upoznati cijelo austrijsko društvo, dodao je Urbaner. Među brojnim aktivnostima Udruge istaknuo je djelatnosti usmjerene na očuvanje i standardizaciju romskog jezika i suradnju s akademicima i lingvistima sa Sveučilišta u Grazu, a koju je inicirala gospođa Emmerich Gärtner-Horvath.

    Budući da je časopis namijenjen vrlo širokoj čitalačkoj publici koju u podjednakim omjerima čine Romi i ne-Romi, novinari koji su članovi Udruge, kao i “gosti autori” i vanjski suradnici iz Beča, Gradišća i Graza, sadržajno nastoje pokriti niz vrlo različitih tema, od onih koje se tiču lokalne zajednice pa do ”akademskih” tema i međunarodnih pitanja. Također želimo utjecati na one čitatelje koji su zbog svoje profesije u svakodnevnom ili čestom kontaktu s Romima, poput učitelja, socijalnih radnika, političara ili novinara općenito“, rekao nam je Roman Urbaner i dodao kako suradnju s romskim udrugama i redakcijama iz susjednih zemalja, primjerice Slovenije, Mađarske i Njemačke, smatraju značajnom za održavanje visokih novinarskih standarda koje su postavili. Ističu da kvaliteta medija proizlazi iz pouzdanih izvora i informacija te dijaloga i suradnje. Aktualnost informacija također je jedna od bitnih komponenti informiranja, ističe Urbaner te navodi kako je upravo ta komponenta prije desetak godina bila odlučujuća za pokretanje bloga na webu te dodatno aktiviranje na društvenim mrežama. S ukupno osam tisuća pratitelja njihov je portal drugi po značaju među romskim portalima u svijetu.

    Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

    Komentiraj

    Unesite svoj komentar
    Unesite svoje ime