Klekni, u ime slobode

0
56
Foto: pixabay.com

Odlučio sam žrtvovati vlastiti trenutak sreće na vrhu podija kako bih skrenuo pažnju na probleme o kojima se mora govoriti, rekao je Race Imboden, osvajač ekipne zlatne medalje za SAD u mačevanju, objasnivši odluku da tijekom dodjele odličja na Panameričkim igrama ovoga mjeseca u znak protesta klekne na koljena.

Bacačica kladiva Gwen Berry, osvajačica zlata, tijekom sviranja američke himne stisnula je šaku i podigla je visoko u zrak. Oboje sportaša sada se suočavaju s mogućim disciplinskim posljedicama.

Imboden je objašnjavajući svoj postupak istaknuo kako je SAD podbacio – rasizam, oružje, loše postupanje prema imigrantima i predsjednik koji širi mržnju na vrhu su liste promašaja. Berry je pak prozvala Trumpa, i o svome činu rekla: Nešto se mora reći, jer, ako se ne govori, ne rješava se ništa, stvari se ne popravljaju i ništa neće biti promijenjeno.

Nadležni sportski savez trenutno razmatra mogućnost (i obujam) disciplinskih posljedica za Imboden i Berry. Ovakvi činovi otpora – već se zna – rijetko prolaze nekažnjeno.

Podsjetimo, igrač američkog nogometa Colin Kaepernick bez angažmana je još otkako je 2016. godine kleknuo tijekom sviranja američke himne i tako prosvjedovao protiv policijske brutalnosti u SAD-u. Nedavno je izjavio kako je bez ugovora 889 dana, ali i dalje spreman. Tri godine budim se u pet sati.

Posljednje tri godine Kaepernick se ne pojavljuje mnogo u javnosti, pomno bira gdje i kome što govori, ali jasno optužuje NFL koji mu kontinuirano onemogućuje nove poslovne prilike, te koristi Twitter i druge društvene medije kako bi učinio svoju kritiku dostupnom, ali i podržao one koji i dalje pružaju otpor, kako u raznim sportovima, tako i drugdje.

Njegova je poruka i dalje ona kojom je inicijalno objašnjavao svoj protest: Dok policajci nastavljaju terorizirati crne i smeđe zajednice, zloupotrebljavajući svoju moć, a zatim se skrivaju iza svog plavog zida šutnje i zakona koji im dopuštaju da nas nekažnjeno ubijaju, shvatio sam da je naša ljubav, koja se ponekad očituje kao crni bijes, prekrasan oblik prkosa i nepokorenosti sustavu koji želi suzbiti našu čovječnost. Sustava koji želi da se mrzimo.

Ovih dana veliku je buru, osim protesta sportaša na Panameričkim igrama, podignula i vijest da je Roc Nation, kompanija koju vodi reper Jay-Z, potpisala ugovor o suradnji s NFL-om. Naime, Jay-Z je bio među onima koji su otvoreno kritizirali NFL zbog tretmana koji je liga ukazala prema Kaepernicku, a prilikom potpisivanja ugovora u udruživanju s NFL-om, Jay-Z je sada na pitanja novinara hoće li kleknuti ili stajati kad se bude izvodila himna, odgovorio: Mislim da je vrijeme klečanja iza nas. Vrijeme je za akciju.

Eric Reid, igrač Carolina Panthersa, koji se bio pridružio Kaepernicku u protestu, udruživanje Roc Nationa i NFL-a komentirao je rekavši: Jay-Z je tvrdio da je Colinov podržavatelj, nosio je njegov dres, govorio ljudima da ne nastupaju u Super Bowlu zbog onoga što je NFL učinio Colinu. A sada će biti dio vlasničke strukture. To je odvratno.

Postoje i glasine da će Jay-Z uskoro postati vlasnik NFL tima, a to bi Kaepernicku, kao i velikoj većini crnih igrača bilo više nego dovoljno za prekrižiti njegov „aktivistički angažman”.

Kaepernick nije direktno adresirao ovaj razvoj događaja, ali je na Twitteru objavio fotografiju nekolicine igrača kako kleče, uz poruku koja se može protumačiti kao odgovor na komentare Jay-Za o tome kako je vrijeme klečanja iza nas i kako je vrijeme za akciju.

Uz fotografiju igrača Kaepernick je napisao: Oni se nastavljaju boriti za ljude, čak i dok im prijete smrću. Oni se nikada nisu odmaknuli od ljudi i dalje prenose ono u što vjeruju u akciju. Ostanite jaki, braćo!

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime