Medijski kotač: Redakcija Phralipen – Zadržati i opravdati ukazano povjerenje

 • EnglishEnglish
 • 0
  281
  Foto: Flickr/Jeff Djevdet / http://speedpropertybuyers.co.uk/

  Redakcija Phralipen uređuje istoimeni portal i časopis, a formirana je 2017. godine unutar nevladine organizacije Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”. To što Savez okuplja najveći broj Roma, romskih organizacija, predstavnika i predsjednika Vijeća romske nacionalne manjine općina, gradova i županija u Hrvatskoj, u početku nam je kao nakladniku bila velika prednost jer smo lakše ostvarili suradnju s našim članovima na terenu. Među romskom zajednicom opravdano je postojalo nepovjerenje prema medijima jer kako su nam u početku govorili: Mediji dolaze samo po skandale i u napadačkom tonu. “Phralipen” sada smatraju svojim glasilom, a mi nastojimo opravdati dato nam povjerenje.

  Prema različitim stručnim istraživanjima, primjerice istraživanju koje je proveo Pučki pravobranitelj Republike Hrvatske, izvještavanje o Romima u hrvatskom medijskom prostoru najčešće je senzacionalističko. Oni se spominju uglavnom u kontekstu skandala ili kriminala pri čemu se prije svih ostalih informacija nepotrebno ističe nacionalnost pojedinca. Kako konstatira Pučko pravobraniteljstvo, komentari na društvenim mrežama takvim vijestima daju vjetar u leđa pružajući im potporu: Negativnu ulogu u stvaranju iskrivljene percepcije većine o manjini imaju i komentari korisnika ispod članaka, koji su nerijetko prepuni neprihvatljivog govora i govora mržnje, a često ostaju nesankcionirani. Stoga, naša je vizija od samog početka bila unapređenje kvalitete medijskog izvještavanja o Romima. S jedne strane željeli smo postići bolje razumijevanje između većinskog stanovništva i njihovih romskih susjeda, a s druge strane utjecati na jačanje homogenosti same romske manjine. Tijekom dvije godine rada kroz našu smo se redakciju, a koju čine tri urednika, pet novinara i više vanjskih suradnika, dotaknuli i brojnih manjinskih pitanja te smo pisali o širokom rasponu tema vezanih uz ljudska prava. Časopis koji sadrži tekstove na četiri jezika, hrvatskom, romskom, engleskom i na jeziku Roma Bajaša, objavljujemo četiri puta godišnje. Posebno smo ponosni što smo uspjeli ostvariti veliku slobodu u izražavanju autorskih stavova što rezultira osobnim zadovoljstvom novinara koji s veseljem očekuju novu temu. Za kraj ovog kratkog predstavljanja pročitajte što o radu u redakciji kažu naši novinari:

  Kod rada u Phralipenu volim otvorenost, kritičnost, ali i samokritičnost, spoj konkretnog i apstraktnog i tematsku širinu koja uključuje analiziranje prošlosti iz više kuteva i perspektiva, ali i pokušaj aspiracijskog promišljanja budućnosti. 

  Ivana Perić

  Rad u redakciji Phralipen potiče kreativnost, fleksibilan je i slobodan, ali istovremeno i vrlo poučan. Iako mi je dopušteno spajati vlastita znanja i ostale interese s glavnom tematikom, potaknut sam dodatno istraživati o problemima koji zahvaćaju Rome, na taj način produbljujući vlastito znanje o svjetskoj, europskoj i hrvatskoj politici.

  Fran Radonić Mayr

  Sloboda u širokom odabiru tema kao i u odabiru novinarskog izražavanja, zajedno s kritičkim promišljanjem društva, ali i samorefleksija ono je što odlikuje rad u Phralipenu. Tome pridonosi i svakodnevna i neprestana edukacija kako novinara i suradnika na terenu tako i čitatelja/ica kroz mijenjanje uvriježenog sadržaja stereotipa o Romima u medijima.

  Selma Pezerović

  Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

  Komentiraj

  Unesite svoj komentar
  Unesite svoje ime