U Uštici obilježen Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu / Samudaripen

 • EnglishEnglish
 • Foto: Ognjen Karabegović / Phralipen.hr

  U petak, 2. kolovoza, po osmi put obilježen je Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu / Samudaripen na romskom groblju Uštica pored Jasenovca, u organizaciji Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „KALI SARA“ i saborskog zastupnika Veljka Kajtazija.

  Foto: Ognjen Karabegović / Phralipen.hr

  Ova se komemoracija održava na današnji dan u cilju prisjećanja na 2. kolovoza 1944. kada je u zloglasnom koncentracijskom logoru Auschwitzu ubijeno posljednjih 2897 Roma u stravičnim uvjetima plinskih komora. Međutim, nehumana stradanja Roma odvijala su se i u Jasenovcu, gdje je, prema procjenama ubijeno najmanje 16.173 Roma, 5.608 od kojih su bili djeca. Kako napominje i saborski zastupnik Veljko Kajtazi u svome govoru na današnjoj komemoraciji: Treba uvijek spomenuti da se točan broj nikada neće znati jer se dehumanizacija dovela do te razine da Romi nisu posebno ni popisivani poimence već po broju vagona u kojima su dovoženi.

  Foto: Ognjen Karabegović / Phralipen.hr

  Na ovogodišnjoj komemoraciji još jednom su prisustvovali mnogobrojni predstavnici međunarodne romske zajednice iz Srbije, Kosova, Slovenije, Makedonije, BiH, Nizozemske i Republike Turske, romski aktivisti iz raznih županija RH, te diplomatski djelatnici stranih zemalja, uključujući između ostalih i Indiju, Austriju, Azerbajdžan, Crnu Goru, Srbiju, Japan te Sjedinjene Američke Države.

  U Uštici su danas počast romskim žrtvama odali i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, župan Sisačko-moslavačke županije g. Žinić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade g. Božinović, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, načelnica Općine Jasenovac gđa. Mačković, gradonačelnik grada Zagreba g. Bandić, potpredsjednik Hrvatskog sabora g. Hajdaš Dončić, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH g. Tahiri i mnogi drugi.

  Na početku komemoracije poslana je još jednom poruka kako se zločini počinjeni na mjestima poput Uštice, u kojoj se nalazi 21 masovna grobnica, više nikada i nikome ne smiju ponoviti. Riječima saborskog zastupnika Veljka Kajtazija: Na ovom mjestu je počinjen genocid na romskim narodom, nad drugim stradalničkim narodima i nad svim europskim vrijednostima koje danas baštinimo.

  Također, u izjavi za novinare prisutne na današnjem obilježavanju, potpredsjednik Vlade g. Božinović rekao je: Ono što se dogodilo u povijesti ne treba i ne smije se ni prešućivati ni zaboraviti, važno je zbog generacija koje dolaze i važno je zbog manjinskog romskog naroda i njihovog života danas u Hrvatskoj.

  Foto: Ognjen Karabegović / Phralipen.hr

  Program komemoracije, koji je uključivao polaganje vijenaca na masovne grobnice, vjerske obrede i obraćanje Veljka Kajtazija i drugih, dodatno su oplemenile violinistica Marta Stanec i gitaristica Divna Šimatović izvedbama „Glavne teme iz filma Schindlerova lista“ Johna Williamsa (1993.) i „Meditacije“ iz opere Julesa Masseneta „Thais“ (1894.). Međutim, najosobniji dijelovi obilježavanja dana ovih tragičnih ubojstava ipak su bili čitanje imena romskih žrtava genocida te recitacija „Ja sam Jedvašem“ u izvedbi glumca Edisa Galushija.

  Foto: Ognjen Karabegović / Phralipen.hr

  Cjelokupna komemoracija prenesena je u izravnom prijenosu četvrtog kanala Hrvatske radiotelevizije.

  Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

  Komentiraj

  Unesite svoj komentar
  Unesite svoje ime