Novo mjesto okupljanja: Središnja knjižnica Roma u Republici Hrvatskoj

 • EnglishEnglish
 • Foto: Mladen Grubišić

  Krajem prošle godine inicijativom saborskog zastupnika gospodina Veljka Kajtazija, u prostoru Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA“ u Zagrebu, započet je rad na osnivanju Središnje knjižnice Roma u Republici Hrvatskoj. Rad ove knjižnice od velike je važnosti za očuvanje i promicanje romskog identiteta, jezika i kulture. Po svom osnutku bit će to jedanaesta manjinska knjižnica u Republici Hrvatskoj i jedna od prvih takvih u svijetu.

  Foto: www.kalisara.hr

  Prostor knjižnice izaziva divljenje bogatom opremljenošću i uređenjem koje zadovoljava  najviše standarde postavljene za knjižnicu. Interijerom dominiraju visoki stropovi, orijentalni tepisi, police od tamnog drva i raskošne stolice čime je prostor bivše plesne dvorane transformiran u mirno mjesto za čitanje i učenje. Kako bi građa bila dostupna i vidljiva instaliran je ZaKi – informacijski sustav Knjižnica grada Zagreba – preko kojeg će manjinska knjižnica biti povezana sa širokom mrežom drugih narodnih knjižnica i njihovih korisnika.

  Usprkos prikupljenih više od 1,600 jedinica građe i preko 40 naslova časopisa koji se trenutno nalaze u knjižnici, posao nije ni izbliza gotov. Intenzivno se radi na prikupljanju knjiga, u čemu su pomogle brojne institucije i pojedinci svojim donacijama. Nadamo se da će na naše zamolbe odgovoriti i drugi koji su u mogućnosti građom vezanom uz romsku populaciju, ali i tematikom koja se odnosi na nacionalne manjine, migracije, ljudska prava i slično, dodatno obogatiti naš fond! – kazala je za Phralipen.hr Dora Pervan, knjižničarka u Središnjoj knjižnici Roma u Republici Hrvatskoj.

  Komentiraj

  Unesite svoj komentar
  Unesite svoje ime