Suvremeni pregled govora mržnje spram Roma u Europi

Foto: pixabay.com

Posljednjih nekoliko tjedana mediji su redovito izvještavali o prosvjedu usmjerenom protiv Roma koji se nedavno održao u Međimurju, te je Europski centar za prava Roma (ECCR) bezuspješno upozorio lokalne vlasti Međimurske županije o opasnostima takvog događaja. Prosvjednici su na taj način normalizirali govor mržnje spram Roma te se smatra da su neizravno uzrokovali paljenje romskog imanja u Podravskim Sesvetama. Osim takvog tužnog raspleta događaja, diskriminaciju spram Roma u Hrvatskoj problematiziralo je i Izvješće pučke pravobraniteljice za 2018. godinu, koje je istaknulo snažnu diskriminaciju u obliku prepreka u obrazovanju, zapošljavanju, stanovanju, zaštiti zdravlja, te društvenu isključenost, predrasude, stigmatizaciju, govor mržnje i nasilje, kao i snažnu izloženost etničkom profiliranju u trgovačkim centrima.

Jačanje antiromskog sentimenta u Hrvatskoj nažalost je samo dio šire tendencije na europskoj razini. Nedavni su europski izbori jasno pokazali jačanje radikalne desnice, čiji je pripadnik, talijanski političar, Matteo Salvini, osvojio čak 71 mandat. Salvini je zamjenik talijanskog premijera te političar zbog čijih je antiromskih izjava Europski centar za prava Roma (ECCR) sredinom 2018. godine poslao otvoreno pismo voditeljici predstavništva Europske komisije u Italiji, zahtijevajući odlučnu akciju od Europske komisije u borbi protiv diskriminacije Roma. Naime, Salvini je izjavio da će Romi bez talijanskog državljanstva biti deportirani iz Italije, a da će talijanski Romi “nažalost” ostati. Pozvao je na masovno etničko čišćenje ulica, trgova i kvartova, prekršivši zabranu poticanja na rasnu mržnju i zabranu diskriminacije u pristupu uslugama i socijalnoj zaštiti te je njegov govor utjecao na sve češće pojavljivanje antiromskih prosvjeda i antiromskog nasilja na ulicama.

Slična se situacija dogodila prošle godine u Češkoj, kada je češki predsjednik Miloš Zeman izjavio da su Romi lijeni te da je šamar najbolji lijek. Predsjednikov govor mržnje normalizirao je diskriminaciju te uzrokovao rast popularnosti političkih opcija kao što su stranka SMM (Sdružení Mostečané Mostu), čiji su članovi u predizbornoj kampanji izjavili da se romsko pitanje treba rješiti prisilnom oplodnjom, odnosno da Rome treba prilagoditi ostatku društva tako da ih se uzgaja u klinikama. U javnosti su često bili upućivani izrazi poput “štetočina” i “ološ”, kao i da je za Rome potrebno “konačno rješenje”, što je naziv nacističkog plana za eliminaciju Židova tijekom Drugog Svjetskog rata.

U Bugarskoj je bivši predsjednik Nacionalnog vijeća za etničke i integracijske poslove Valerij Simeonov, vođa nacionalističke stranke Nacionalna fronta spasa Bugarske (NFSB), izjavio da su se Romi “pretvorili u razuzdane, jadne i bijesne antropoide. Traže pravo na plaće bez napora, zahtijevaju prava iz zdravstvenog osiguranja bez da su bolesni, dječje doplatke za djecu koja im se igraju sa svinjama na ulici i potporu za majke koje imaju instinkt uličnih kurvi…”. Zbog Simeonove normalizacije antiromskog govora, u Bugarskoj je porasao broj ubojstava Roma u šumama. Na svu sreću, aktivisti i intelektualci iz civilnog društva napisali su pismo upućeno premijeru te skupili preko 15 000 potpisa, uspješno natjeravši Simeonova da preda ostavku. Takav nam rezultat budi nadu u demokratsku moć uništenja karijera netrpeljivih političara i govora mržnje.

European Roma Rights Centre (ERRC) i National Roma Centre (NRA) prošle su godine tužili ukrajinsku policiju zbog nedostatka zaštite Roma koji su bili redovito fizički napadani na ulicama, što je rezultiralo smrću nekoliko Roma. ERRC je sakupio mnogo dokaza o koluziji radikalnih desničarskih skupina i ukrajinske policije, kao i o surađivanju lokalnih vlasti s radikalnim desničarskim skupinama i pojedincima. Naime, postoje snimke u kojima policija stoji na mjestu dok radikalne desničarske skupine uništavaju romske kvartove u Kijevu. Nakon napada u Ternopilu, koji se dogodio 22. svibnja, nekoliko je Romkinja reklo aktivistima ERRC-a da ne vjeruju policiji jer su dan nakon napada vidjele jednog od policajaca kako pije kavu s jednim od napadača.

Predsjednik romske udruge Union Romani Juan de Dios Ramirez-Heredia istaknuo je da su tendencije u Europi, a u Italiji pogotovo, vrlo slične onima nacističke Njemačke. Ramirez-Heredia napominje da je 450 ljudi, od kojih 105 djece, nasilno izbačeno iz naselja u Napulju te da kao posljedica toga 73 obitelji sada živi na ulici. Talijanski Romi napominju da su i u prošlosti redovito bivali nasilno izbacivani iz svojih naselja, ali da je ovo prvi put da im nije rečeno gdje ih se premješta.

Iz navedenog se očituje sve prisutniji govor mržnje spram Roma diljem Europe, a potvrda te radikalizacije vidljiva je u rezultatima europskih izbora, gdje je radikalna desnica, sa Salvinijem na čelu, osvojila veći broj glasova nego prošlih godina. Iako su ankete prognozirale još veći uspjeh desnice, protivnici diskriminatornog govora mržnje ne smiju predahnuti, na njima je odgovornost da javno kritiziraju svakoga tko koristi netrpeljivi govor te aktivno pokušavaju incirati ostavke političara koji njime normaliziraju nasilno ponašanje, koje uvijek nastane kao posljedica takvog govora.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Phralipena.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime