Udruga Nevo Kham – doprinos očuvanju bogate romske tradicije te kulturne i jezične raznolikosti

0
144
Foto: Udruga Nevo Kham

Romi u njemačkom gradu Traunsteinu u travnju ove godine službeno su osnovali Udrugu Nevo Kham. Osnivačkoj skupštini i registraciji Udruge prethodile su brojne aktivnosti kojima su aktivisti i današnji članovi Udruge nastojali ostvariti bolje međusobno razumijevanje svih građana ovog grada, ali i cijele savezne pokrajine Bavarske te upoznati sugrađane sa Sintima i Romima koji tamo žive. Dejan Kajtazi, predsjednik Udruge Nevo Kham, ističe što žele ostvariti svojim radom: Svojim radom želimo utjecati na ukidanje predrasuda i sve češćih anti-romskih stavova te na ukidanje bilo kojeg drugog oblika diskriminacije. Romi u Njemačkoj žele živjeti u društvu tolerancije i uzajamnog poštivanja svih naroda.

U Njemačkoj se u posljednje vrijeme, uslijed sve većeg priljeva izbjeglica, uočava porast desničarskog nasilja. Nasilje nije usmjereno samo protiv izbjeglica, već i protiv Roma – ističe Kenan Paralija, tajnik Udruge, te dodaje kako se među stanovništvom Njemačke osjeća zabrinutost zbog porasta utjecaja esktremne desnice: Dugi niz godina bilo je nevjerojatno da bi ekstremno desne stranke mogle sjediti u Parlamentu. Od nedavno je drugačije, primjerice njemačka konzervativna i euroskeptična stranka Alternativa za Njemačku mogla bi postati najjača stranka u nekim saveznim državama.

Incidenti, prosvjedi i različiti primjeri netrpeljivosti usmjereni protiv izbjeglica i Roma sve su učestaliji. Primjerice, u istočnonjemačkom gradu Chemnitzu neonacisti i druge frakcije ekstremne desnice okupili su se na ulicama te proganjali i napadali ljude koje su zbog boje kože ili iz nekog drugog razloga svrstali među strance, a policija je nezainteresirano i nemoćno gledala. Stoga, članovi Udruge iznimno aktivno rade na upoznavanju većinskog stanovništva s Romima koji su dio iste društvene zajednice, kao i na intenziviranju odnosa s lokalnom vlasti.

Udruga Nevo Kham bavi se izdavaštvom, organizacijom stručnih predavanja, edukativnih radionica, kulturno-umjetničkih događanja i drugim. Pripremili su i dva projekta, “Obrazovanje građana EU i građana iz zemalja kandidata” i “Svi učenici trebaju učiti o manjinama”, s ciljem pružanja pomoći u obrazovanju, posebno ciljanim skupinama među kojima su imigranti i Romi, jačanja kulturnih veza između njemačkog i manjinskog stanovništva, uspostavljanja socijalne kohezije i razvoja tolerancije među ljudima. Uz informativni štand koji su u okviru priprema za Osnivačku skupštinu postavili u gradu Traunsteinu, postavili su i nekoliko tematskih štandova s materijalima o povijesti, kulturi i životu Roma u gradovima Greven, Münster i Traunstein. Tijekom godine planiraju sudjelovati na brojnim međunarodnim događanjima, primjerice na obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu/ Samudaripen u Uštici kraj Jasenovca te na Svjetskom danu romskog jezika u Zagrebu, a koje organizira Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Phralipena.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime