Nicole Taubinger – Novi sjaj odbačenih polimerskih objekata

 • EnglishEnglish
 • 0
  168
  Foto: Kamil Till

  Umjetnica Nicole Taubinger rođena je 1972. godine u Münchenu u obitelji u kojoj su romsko-češki korijeni dolazili s majčine, a slovačko-mađarski s očeve strane. Od ranog djetinjstva pokazivala je sklonost prema preciznom tehničkom radu. U tome ju je osobito poticao njezin otac, inženjer elektrotehnike, za kojeg će reći da je bio sposoban popraviti gotovo sve što bi uzeo u ruke. Nakon završene srednje škole upisala se na studij kulturne antropologije na Sveučilištu u Oregonu u SAD-u. Tijekom studija pohađala je tečaj zlatarstva, a zatim upisala obradu metala i nakit kao glavni studij.

  Za izradu vlastitog nakita Nicole Taubinger koristi materijale i predmete iz svakodnevne upotrebe, one koji nas okružuju i toliko su nam bliski da ih više i ne vidimo. Najčešće se radi o stvarima i materijalima iz otpadnih dvorišta, kontejnera ili postrojenja za recikliranje. Stavljajući ih u novi kontekst umjetnica ih ponovno čini vidljivima.

  “Također želim ukazati na to koliko su paradoksi našeg društva višestruki. Naš svemir je preplavljen smećem, pa me promišljanje o obnovljenoj svrsi, uglavnom predmeta od plastičnih materijala, inspirira. Omogućava mi da osvijestim besmislenost potrošački orijentiranog društvenog ponašanja kroz izradu nakita što je moj način komunikacije”, opisuje Nicole izvor inspiracije i svrhu svog umjetničkog rada. Kritičke stavove često ublažava humorom pa će tako primjerice, sjemenke i plodove koje su domorodci nekada koristili za izradu nakita usporediti s plastikom koja je sjeme i plod čovjeka u današnjem društvu.

  Nicole je svoj nakit izlagala u brojnim galerijama diljem svijeta, a u kući ima i vlastiti izložbeni prostor. Ipak joj je nadraže kada njen nakit nose hrabre, društveno osviještene žene koje poput pokretne, žive izložbe poruku ovih umjetničkih predmeta prenose na višu razinu.

  Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

  Komentiraj

  Unesite svoj komentar
  Unesite svoje ime