Premijerna izvedba predstave “Mi bi da se ženimo”

Foto: Facebook/događaj: Premijera predstave “Mi bi da se ženimo”

Premijerna izvedba predstave “Mi bi da se ženimo” održana je u kazalištu Knap 4. lipnja 2019. godine. Ta je predstava jedan od produkata projekta Teatar R koji je pokrenula Udruga žena Romkinja Hrvatske Bolja budućnost, zajedno s udrugama Kultura Nova i iDEMO – Institutom za demokraciju. Projekt je financiran iz natječaja Europskog socijalnog fonda “Kultura i umjetnost za mlade” te iz Državnog proračuna Republike Hrvatske. Počeo se provoditi 8. veljače 2018. godine u Zagrebu, u Centru kulture na Peščenici, a trajati će do 8. srpnja 2019. godine.

U njega su ukomponirane brojne interaktivne edukativne i kreativne radionice. Mladi Romi i Romkinje, kojima je projekt namijenjen, obrađuju teme ključne za osobni razvoj i napredak, poput samosvijesti, motivacije, komunikacije, timskog rada, telerancije i uvažavanja, te se potiče njihovo umjetničko izražavanje i jačanje glumačkih, kostimografskim i produkcijskih vještina.

Cilj projekta je osnaživanje mladih pripadnika romske nacionalne manjine, prije svega, kao pojedinca te unaprijeđenje njihovog društvenog položaja. Također, znanje stečeno sudjelovanjem u ovom projektu doprinosi i njihovoj konkurentnosti na tržištu rada.

Sudionici projekta svojom su voljom i zajedničkim snagama, pod vodstvom i mentorstvom edukatora, osmislili veselu predstavu “Mi bi da se ženimo” te je uprizorili na sceni. Radnja predstave prati jedan period u životu dvoje mladih Roma, od trenutka njihovih zaruka pa do vjenčanja. Životne situacije inspirativno su vrelo za scenarij, a u kojem ne nedostaje ni komičnih elemanata. Nakon što su mladenci veliku vijest podijelili s obiteljima, slijedi njihovo okupljanje, a na kojem otac mladenke odlučuje za nju zatražiti novce. Svi su prizori, poput potrage za poslom, igranja lota, susreta s kamatarom i drugi, vodili ka onom konačnom – vjenčanju!

Gledatelji su osmijesima na licima i gromoglasnim pljesakom nagradili ove mlade talente. Neka im ovo bude motivacija za daljnje umjetničko stvaranje, a ova predstava tek prva u nizu.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime