Imaju li Romi svojeg zastupnika/cu u Europskom parlamentu?

0
459
Foto: pixabay.com

Na izborima 2019. za 9. saziv Europskog parlamenta od 751 zastupnika Europskog parlamenta, tri (3) zastupnika se izjašnjavaju kao pripadnici romske manjine. Dvoje zastupnika, Lívia Járóka iz Mađarske i Romeo Franz iz Njemačke ponovno su izabrani na pozicije zastupnika dok je Peter Pollák iz Slovačke novi član.

No, što znamo o tim zastupnicima i gdje se nalaze na političkom spektru?

Lívia Járóka je zastupnica iz Mađarske, članica Fidesz demokršćanske stranke u grupaciji Europskih pučana (EPP). Fidesz stranka, u javnosti  najviše poznata kao stranka Victora Orbana, kontraverznog političkog vođe Mađarske. U veljači ove godine preko dvanaest stranki unutar Europskih pučana (EPP) su zatražili da se Fidesz stranka suspendira zbog iznimno anti-europskog sentimenta i inicijativa. U prethodnom sazivu Lívia Járóka je glasala stranačkom stegom 95% vremena. To nije toliko nečuveno, jer gotovi svi zastupnici glasaju vrlo slično.

Činjenica da je samo prisustvovala 60% svih glasovanju u EU parlamentu, jednim od najlošijim od svih 750 europarlamentarc, što se može protumačiti da glasa samo za stvari koje ona smatra važnima sebi. To nije u duhu EU ideologije prema kojoj europarlamentarci trebaju zastupati interese svih građana Europe, a ne samo njihovih glasača. Budući da je zastupnica Járóka bila potpredsjednica EP to je možda i više neprihvatljivo od osobe koja bi trebala biti primjer ostalima članovima Parlamenta. Zastupnica Járóka je po tome vjerni Fidesz zastupnik, ujedno Romkinja, prije nego što bismo je mogli smatrati “romskom zastupnicom”.

Romeo Franz zastupnik je iz Njemačke iz Zelene stranke, te je u koaliciji sa Zelenom strankom. Prema istom izvoru zastupnik Franz često sudjeluje u glasanju u parlamentu, te je vjerniji ideologiji EU Zelene stranke, nego svoje državne stranke. EU Zelena stranka je ljevičarski usmjerena, te zainteresirana za probleme manjina i čvrsto je europski orijentirana. Zastupnik Franz zalaže se za pravedniji i humaniji tretman Roma i izbjeglica po cijeloj Europi. Po svemu sudeći on je pravi pan-EU parlamentarac, koji se bori za prava romske, kao i svih ostalih manjina. Također, zastupnik Franz smatra da najveći problem koji utječe na sve ostale probleme Roma, je anti-romsko rasističko stajalište koje većina Europljana ima o Romima.

Peter Pollák je novoizabrani zastupnik za Europski parlament iz Slovačke OĽaNO stranke koje je ideološki konzervativna i smatra se desnim centrom. U Europskom parlamentu su dio Europskih pučana (EPP). Kao novi zastupnik Peter Pollák je najveća nepoznanica, te iz prijašnjih intervjua možemo vidjeti da mu je najbitnije obrazovanje djece i to posebice djece iz siromašnih sredina, uključujući romske zajednice. Peter Pollák smatra da više novaca neće nužno riješiti probleme romske manjine, nego da bolje usmjeravanje postojećih sredstava može napraviti razliku. Zastupnik Pollák je odrastao u siromaštvu u romskoj zajednici i zna probleme romskih zajednici iz prve ruke.  Za razliku od zastupnika Franz i zastupnice Járóka izgleda da će zastupnik Pollák biti najbliže onome što bi “pravi predstavnik Roma” u Europskom parlamentu trebao biti.

Pitanje koje će sigurno ostatiti otvoreno u sljedećem razdoblju je, trebaju li Romi kao najveća europska manjina svojeg ekskluzivnog zastupnika(e)?

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Phralipena.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime