Zastupnik Zekanović usred konferencije za medije napao zastupnika Kajtazija

0
241
Veljko Kajtazi
Foto: Phralipen

Zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi, danas u 11 sati, sazvao je konferenciju za medije vezanu uz najavljeni protest u Međimurju, a koji se održava sutra 1. lipnja na središnjem trgu u Čakovcu.

Na konferenciji je istaknuo kako organizatori, protivno svim zakonima, primjerice Zakonu o suzbijanju diskriminacije, Zakonu o javnom okupljanju, odredbama kaznenog zakona pa i protivno samom Ustavu organiziraju skup kojim se izdvaja jedna nacionalna zajednica – romska. “Posebno izdvajam plakat koji poziva na protest, a na kojem se Romi izdvajaju kao skupina protiv koje se protestira uz floskulu da se to ne odnosi na sve Rome.” rekao je zastupnik Kajtazi i upozorio kako se uznemirila cjelokupna romska zajednica, među kojom i najmlađi koji strahuju od odlazaka u školu.

Zastupnik Kajtazi je zajedno sa Savezom Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” inicirao okupljanje Roma na istoj lokaciji u Čakovcu za nedjelju 2. lipnja s porukom da su Romi jednakopravni građani te kako zbog pojedinaca ne smije biti prozvana cijela romska zajednica, ali Grad Čakovec nije odobrio korištenje javne površine za takvo okupljanje. Iz takvog odgovora zastupnik Kajtazi je zaključio: “Samovoljom Grada Čakovca, zabranjemo nam je odgovoriti na generaliziranje, prozivanje i krajnju diskriminaciju!”, ali je najvio kako to neće spriječiti romsku zajednicu da od današnjeg dana sve češće i sve glasnije koristi pravo na javno okupljanje. Mirnim okupljanjima, javnim predavanjima i skupovima  nastojat će upoznati javnost sa problemima i katastrofalnim uvjetima u kojima još uvijek žive Romi u  šezdesetak segregiranih romskih naselja diljem zemlje. Kajtazi je izrazio žaljenje što se interes za rješavanje problema romske zajednice, primjerice nedostatka infrastrukture, visokog odustanka od školovanja, veliki socijalni problemi pojavljuju u fokusu javnosti tek onda kada počnu utjecati na većinsko stanovništvo.

Tijekom pressice, među novinare je uletio zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović te povišenim glasom tvrdio da prosvjed nije usmjeren protiv Roma iako na plakatu stoji rečenica  da i “među Romima ima i dobrih ljudi.”. Napao je okupljene govoreći da nije  u redu da oni kritiziraju čakovečki prosvjed, a sami organiziraju protuprosvjed u isto vrijeme. Kada su mu odgovorili da se njihovo okupljanje ne događa u isto vrijeme kada i prosvjed “Želim normalan život” pokupio se i otišao.

Nakon incidenta, okupljenim novinarima, izjavu je dala predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” gospođa Suzana Krčmar u kojoj je između ostalog rekla: “Pitao je zašto se bunimo. Čim je na plakatu da i među Romima postoje dobri ljudi, pa što smo mi, zašto nas se konstantno izdvaja? Da je pisalo na plakatu da se prosvjed organizira zbog pojedinaca koji rade nemir mi bi šutjeli. Po meni je Zekanović pokazao da je on cigan, a mi smo Romi.”

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime