Prosvjed u Međimurju – traži se rješenje

0
386
Foto: pixabay.com

O planiranom prosvjedu usmjerenom protiv Roma u Međimurju “Za normalan život”, a koji bi se trebao održati 1. lipnja u Čakovcu, izvjestili smo prije nekoliko dana te smo  opisali cijeli tijek događanja. Pored ECCR-a koji se svojim dopisom obratio vlastima u Međimurskoj županiji ističući da je nedopustiva tolerancija bilo kakvih prosvjeda protiv čitavih skupina ljudi, u ovom slučaju protiv Roma koji žive u Međimurju, službenu objavu na svojim web stranicama dao je i Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina RH.

Osvrnuvši se na medijske napise i upite vezane uz protestni skup, Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina je organizaciju skupova usmjerenu protiv određene skupine ljudi ocjenio potpuno neprihvatljivom, ističući da se radi o kršenju ljudskih prava i sloboda. a koji su zajamčeni Ustavom i zakonima Republike Hrvatske. Svatko tko drugome prouzročuje strah ili svojim ponašanjem utječe na stvaranje neprijateljskog, ponižavajućeg ili uvredljivog okruženja na temelju razlike u rasi, s obzirom na etničku pripadnost ili boju kože krši odredbe Zakona o suzbijanju demokracije te odredbe Kaznenog zakona o kažnjivosti javnog poticanja na nasilje i mržnju. Nasuprot tome, Ured podsjeća na brojne aktivnosti kojima zajedno s Vladom RH potiče integraciju pripadnika romske nacionalne manjine te na potporu koju u provedbi konstruktivnih rješenja, usmjerenih na zaštitu ljudskih prava, razvoj tolerancije i razumijevanja, pruža lokalnim vlastima.

Upoznat s događanjima vezanim uz navedeni prosvjed, saborski zastupnik Veljko Kajtazi obratio se nadležnim institucijama te izrazio uvjerenje da će one zaštititi slobodu, jednakost, nacionalnu ravnopravnost i ostale najviše vrijednosti koje su utemeljene Ustavom Republike Hrvatske. U izjavi za Phralipen izvjestio nas je da je inicirao sastanak na koji će biti pozvani predstavnici svih nadležnih tijela i institucija, primjerice Ministarstva unutarnjih poslova, Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, PU Međimurske, predstavnici lokalnih vlasti Međimurske županije te predstavnici Roma na razini Vijeća romske nacionalne manjine i članovi Županijske skupštine, kao i predstavnici Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”.  Na kraju je istaknuo kako vjeruje da su svi dionici ovog događanja svjesni da probleme treba rješavati u duhu dijaloga i međusobne tolerancije.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime