Tražila se stolica više – U Hrvatskom narodnom kazalištu obilježen Svjetski dan Roma

0
338
Foto: Phralipen

U svijetu se Svjetski dan Roma obilježava se 8. travnja u čast prvog Svjetskog kongresa Roma održanog 1971. godine u Londonu. Koliki je značaj tog događaja dokazuje činjenica da su na Kongresu usvojene odluke o romskoj zastavi, službenoj himni i proglašenju službenog romskog jezika.

Ove godine, Svjetski dan Roma, obilježio se u Hrvatskom narodnom kazalištu čijoj je svečanosti prisustvovala i predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović.

Poručila je Romima da šalju djecu u školu, a da će im država pomoći kako bi svako romsko dijete imalo udžbenike i sva ostala pomagala, a svaki romski mladić i djevojka završiti srednju školu i upisati studij ako to žele.

“To je temeljni i najbolji put punoj uključenosti romske djece i mladih u društvo. Društvena integracija i nacionalna afirmacija potrebne su kako bi se izbjegle, s jedne strane, asimilacija, a s druge, getoizacija Roma. U tome smislu, svi zajedno moramo raditi na napretku položaja Roma u hrvatskome društvu.”

Obilježavanje Svjetskog dana Roma i ove je godine organizirao Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” zajedno sa saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem, a svečanosti je prisustvovala ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, kao izaslanica predsjednika Vlade, Vesna Bedeković, kao izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić te brojni članovi diplomatskog zbora i romski predstavnici iz niza europskih zemalja.

“Mi smo krenuli s nule, ali iza sebe ostavljamo neuništive temelje – a to su: legalizirana Romska naselja, društveni domovi u romskim naseljima, promijenjen zakonski okvir, uhodane procedure i mehanizmi zaštite, asfaltirane ceste i sportska igrališta, središnja knjižnica Roma u srcu Zagreba te promijenjena percepcija da je dosadašnji način života Roma njihova tradicija i nešto što se ne tiče ostalih.

Ukoliko želimo zdravo i funkcionalno društvo, moramo sve učiniti da ukinemo paralelne svjetove u kojima su mladi i sposobni osuđeni na isključenost i siromaštvo, a stari i nemoćni bespomoćni. Nadam se da ćete svi večeras uživati, a da nećete već sutra zaboraviti odgovornost koju svi imamo jer su i institucije i država ljudi, te da sve počinje od pojedinca i tamo završava. Kada bi svi takvo razmišljanje dijelili, sigurno bi se i češće ovako okupljali i zajedno uživali u romskoj glazbi i druženju”, istaknuo je saborski zastupnik Veljko Kajtazi u svom obraćanju.

Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” svake godine u suradnji s romskim vijećima općina, gradova i županija, a na inicijativu Veljka Kajtazija, povodom Svjetskog dana Roma dodjeljuje godišnju nagradu osobama iz javnog, političkog i društvenog života koje su svojim dugogodišnjim radom doprinijele razvoju i poboljšanju položaja romske zajednice u Hrvatskoj.

Ovogodišnji dobitnik nagrade za sveukupni doprinos u razvoju i radu s romskom zajednicom u Hrvatskoj Dinko Burić, gradonačelnik grada Belišća te Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba.

Za kulturno-umjetnički program pobrinuo se glazbeni sastav BroCode iz Njemačke aktivan od 2014. godine, a koji čini petorica braće. Uz njih, središnji nastup imao je litvanski romski sastav Sare Roma koji je više od dva desetljeća dio aktivnog kulturnog života Litve.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime