Romski resurni centar: Primjer očuvanja i njegovanja vrijedne tradicijske kulture

 • EnglishEnglish
 • 0
  555
  Foto: Rroma Resource Centre

  Jovica Radosavljević, voditelj i koreograf u Romskom kulturno-umjetničkom društvu Darda, za sebe kaže da je bogat čovjek. Mnoštvo volontera koje okuplja u Romskom resurnom centru, nekada RKUD-u Darda, prvom registriranom romskom kulturno-umjetničkom društvu na području istočne Hrvatske, svakodnevno rade na njegovanju kulture i tradicije prvenstveno baranjskih, ali i ostalih Roma.

  “Kada se 2002. godine osnivao RKUD Darda, ja sam izrazio želju da budem dio folklorne sekcije, obzirom da sam bio član KUD-a Branko Radičević punih deset godina. Međutim, tadašnji voditelj mi je ponudio da preuzmem folklornu grupu što se vrlo brzo pokazalo nimalo lakim poslom. O Romima nema pisanih podataka, niti o mom plemenu Roma Munćana i morao sam ići kod starih Roma i Romkinja te pomno istražiti običaje, tradiciju te pjesmu i ples jer je do tada već mnogo toga bilo izgubljeno i zaboravljeno.”

  Ono što je Jovica naglasio jest da je RKUD Darda specifičan u Hrvatskoj jer ne obrađuju koreografije samo skupine Roma Munćana.

  Foto: Rroma Resource Centre

  “Mi ne plešemo kao drugi. Kada kroz koreografije predstavljamo Rome Lovare moji folkloraši i folklorašice izgledaju autentično – djevojke, recimo, imaju dugačke suknje do poda što nije slučaj sa djevojkama Roma Munćana. Razlike postoje i treba ih poštovati. Ni hrvatska narodna nošnja iz Baranje i Slavonije nije ista.”

  Mala sredstva koja se dodijeljuju kroz različite natječaje Radosavljević ističe kao zapreku ka autentičnosti jer originalna narodna nošnja košta.

  “Ja sam zahvalan Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina koji nam je sufinancirao četiri kompleta romske narodne nošnje. Ljuti me činjenica da se ljudi danas ne razumiju u folklorni amaterizam jer je bitno ne pristupati stereotipno – Romkinja u šarenoj suknji, bosa i sa cvijetom u kosi. Također, nije isto je li riječ o koreografiji Roma muslimana ili kršćana, i tu postoje velike razlike i kao takve ih treba njegovati. Riječ je o cijeloj paleti raznolikosti.”

  Pored romske folklorne skupine koja trenutno broji aktivnih šest članica Romski resurni centar ima i mješovitu folklornu grupu Darđani u kojoj je tridesetak Hrvata, Srba, Mađara i Roma koji zajedno vježbaju bunjevačke plesove.

  Foto: Rroma Resource Centre

  “Kada smo tek počinjali mladi Romi nisu imali mjesto za okupljanje osim prostora RKUD Darda. Tada nismo imali ni narodnu nošnju pa smo koristili odjeću naših djedova i baka. 2004. godine smo nastupali u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, pokupili sve pohvale i dobili 30 tisuća kuna poticaja. Sašili smo petnaest kompleta muške i ženske narodne nošnje Roma Munćana i kupili smo Hohner harmoniku.”

  Obzirom da su htjeli autentične nošnje razvila se rasprava sa starijim gospođama i bakama kako bi ona trebala izgledati. Svatko je dao neku svoju ideju, ali nošnje su u konačnici sašivene po uzoru na suknje i košulje pokojne bake Kate koja ih je nosila u mladosti.

  “Mladima je tradicionalna narodna nošnja zanimljiva i vole je nositi. Jedino djevojke malo zaziru od marama no i to se polako mjenja.”

  Komentiraj

  Unesite svoj komentar
  Unesite svoje ime