Liberalka Zuzana Čaputová izabrana je za prvu predsjednicu Slovačke

0
54
Foto: facebook/Zuzana Čaputová

Često nazivana političkom autsajdericom, 45-godišnja odvjetnica Zuzana Čaputová je u subotu 30. ožujka – pobijedila u drugom krugu glasovanja na slovačkim predsjedničkim izborima, postavši time prva predsjednica Slovačke, ali i prva predsjednica iz Višegradske skupine.

Iako je odaziv na izbore bio rekordno nizak, Čaputová je uvjerljivo brojem prikupljenih glasova premašila  potpredsjednika Europske komisije Maroša Šefčoviča u oba kruga izbora, te je konačnu pobjedu odnijela s 58.4 posto glasova, u usporedbi s Šefčovičevih 41.8 posto.

Orijentirana proeuropski i pronatovski, Čaputová je nakon pobjede izjavila kako je zadovoljna ne samo pobjedom, već i kampanjom u kojoj se kontinuirano ograđivala od populizma i napada na suparnike te naglašavala svoje temeljne vrijednosti – humanizam, solidarnost i istinu dok je predsjedničku kampanju vodila pod sloganom “Suprotstavimo se zlu”.

Dok je kampanja Maroša Šefčoviča deklarirana kao izbor za glasače koji inzistiraju da Slovačka ostane kršćanska zemlja, Čaputová je decidirano iznosila liberalne stavove poput prava LGBT zajednice i ostalih manjina u državi. U skladu s time, pobijedivši, Čaputová se zahvalila ne samo na slovačkom, već i na jezicima nacionalnih manjina unutar Slovačke – uključujući češki i romski.

Uz prava manjina, novoizabrana predsjednica Slovačke aktivno se zalaže za borbu protiv korupcije, očuvanje okoliša, vladavinu prava i transparentnost. U intervjuu za POLITICO je, nekoliko dana prije izbora izjavila kako joj je “glavni fokus donijeti promjenu u Slovačku, i da Slovačka postane pouzdan i predvidljiv partner Europskoj uniji.”

Premda je predsjednička uloga u Slovačkoj uglavnom simbolična ili ceremonijalna naspram premijerove, postavljanje vrhovnih sudaca, kontrola nad oružanim snagama i značajne ovlasti blokiranja u ovlastima su predsjednice, koja je tijekom kampanje naglasila kako će se aktivno zalagati za pravednu Slovačku putem nezavisnog državnog odvjetništva i imenovanja sudaca.

Ovakav rezultat izbora svakako rezonira s sve više uočljivom željom za konkretnim promjenama u Slovačkoj, čiji su građani u veljači izašli na ulice i prosvjedovali nakon prošlogodišnjeg ubojstva novinara Jána Kuciaka i njegove zaručnice Martine Kušnírové, što je rezultiralo ostavkom bivšeg slovačkog premijera Roberta Fica.

Odlazeći predsjednik Andrej Kiska, koji se tijekom svog mandata isto suprotstavljao bivšem premijeru, također je podržao Čaputovu rekavši kako “Slovačkoj trebaju političari koji će se zalagati za pristojnu i pravednu Slovačku”.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime