Veljko Kajtazi: ‘Ako premijer i Vlada ne reagiraju na napade na Rome, izići ću iz koalicije’

0
168
Foto: VK

Saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi u razgovoru za Večernji list govorio je o nedavnom prosvjedu stanovnika Novog Petruševca zbog najavljenog preseljenja romskih obitelji iz Novog Jelkovca u Sesvetama i Plinarskog naselja u Trnju u njihov kvart, nakon čega je uslijedio napad na dvoje maloljetnih Roma.

Između ostalog, Veljko Kajtazi govorio je o općem stanju Roma u Hrvatskoj, suradnji s Milanom Bandićem te najavio izlazak iz vladajuće koalicije u slučaju da Vlada podrži prijedlog međimurskog župana Matije Posavca o dodjeli bonova Romima umjesto minimalne socijalne naknade.

Kao predstavnik romske manjine u Saboru i član vladajuće koalicije, kako komentirate prosvjed stanovnika Novog Petruševca zbog najavljenog preseljenja romskih obitelji iz Novog Jelkovca u Sesvetama i Plinarskog naselja u Trnju u njihov kvart?

Uvjeren sam da se hajka koja se dogodila zbog preseljenja Roma u Novi Petruševec, ne bi dogodila i ne bi bilo prosvjeda da se radilo o nekoj drugoj nacionalnoj manjini. Žalosno je i tužno bilo čitati transparente koje su građani isticali. Jedan od transparenta koji se mogao vidjeti na prosvjedu s porukom zagrebačkom gradonačelniku „Uzmi ih sebi” te izjave koje su se mogle čuti da će im prisutnost Roma smanjiti cijene nekretnina, jednostavno su neprihvatljivi, kao što je neprihvatljivo i da ti ljudi zimu dočekaju u barakama. Da smo socijalna država, današnja rasprava bila bi bespredmetna. Inzistirat ću na tome da se pronađe najbolje rješenje kako Romi ne bi dočekali i ovu zimu u barakama. Tamo gdje danas žive nema uvjeta ni za životinje.

Na žalost, uvijek nakon takvih prosvjeda i protesta, drugi dan dođe do eskalacije sukoba. Evo, sigurno ste čuli da je čovjek u Zavrtnici bez ikakva povoda prebio dva 14-godišnja Roma. Svakodnevno evidentiramo napade na Rome, a ponekad Romi i uzvrate, ali onda svi dignu hajku i govore o nama kao o najvećim nasilnicima i kriminalcima. Romi su, nažalost, uvijek bili maltretirani. U svom životu nisam vidio da je bilo koja osoba sudski procesuirana zbog napada na Rome. Davno je moj djed rekao: “Sad ću ti reći zašto nema Roma u uniformi, ni u vojsci ni u policiji. Zato što je policija puno puta bez razloga na smrt prebijala Rome, i one koji nikada nisu bili kažnjeni.”

Cijeli intervju moguće je pročitati OVDJE.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime