Sastanak bez dogovora – Kajtazi poziva na zapošljanje Roma, Posavec na veću kontrolu trošenja socijalne naknade

Foto: Phralipen

“Uvođenje vaučera šteti svim građanima koji koriste socialnu pomoć”, poslao je poruku saborski zastupnik Veljko Kajtazi na jučerašnjem sastanku u Međimurskoj županiji koji su uz njega organizirali međimurski župan Matija Posavec, načelnik PU Međimurske Ivan Sokač, zamjenik načelnika Vladimir Haber, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Alenka Bilić. Sastanku su nazočili i predstavnici romske zajednice Međimurske županije te gradonačelnici i načelnici općina.

“Želim istaknuti kako ova inicijativa nije inicijativa Vlade Republike Hrvatske, a ne želimo ni da to postane. Smatramo kako je ova inicijativa prije svega dio predizborne kampanje za predstojeće Europske izbore, odnosno da se na ovaj način određeni lokalni političari – zasad iz Međimurske i Varaždinske županije, nastoje dodvoriti većinskom stanovništvu s obećanjima da će ne samo Romima naštetiti, nego i svim ostalim građanima koji ovise o zajamčenoj minimalnoj naknadi”, izjavio je Kajtazi na press konferenciji u Hrvatskom saboru krajem veljače.

Nadalje, istaknuo je kako je potrebna integracija na tržište rada te međuresorna suradnja radi korištenja vlastite radne snage. Početkom godine Vlada je značajno povećala kvote za strane radnike u svim područjima te dozvolila ulazak radnika dok dio romske zajednice koristi socijalna primanja.

“Ja postavljam drugo pitanje, zar treba uvesti 60.000 radnika iz Ukrajine i Albanije. Nama to ne treba, a s druge strane imamo zdrave i sposobne Rome u ovoj Županiji. Što jedinice lokalne samouprave rade po tom pitanju? Romi žele raditi, dajte im prilike! Dajte im mogućnosti! Dok se to ne promijeni, nema napretka”, navodi Kajtazi.

Posavec pak tvrdi da će se pristupom uvođenja vaučera prevenirati neželjene posljedice te potaknuti radno sposobni korisnici za aktivnije uključivanje na tržište rada, što bi posljedično utjecalo i na gospodarski rast, ali i socijalna davanja koja se financiraju iz državnog proračuna.

“Svi građani Republike Hrvatske uživaju jednaka prava istovremeno poštujući svoje obveze. Također, odgovornost je i na korisnicima tih prava – ukoliko ne izvršavaju svoje dužnosti, moraju biti spremni prihvatiti posljedice. Ovakvim pristupom prevenirat će se neželjene posljedice i tu je ključna uloga države.”

Iako se o problemu koji već duže okupira Međimursku županija napokon razgovaralo konačni zaključci i dogovor su izostali.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime