Get The Heck To School: Selma Selman u kampanji za mlade Romkinje

0
394
Foto: Facebook/SelmaSelman

Uoči svog ovogodišnjeg rođendana umjetnica romskih korijena, Selma Selman, pokrenula je kampanju Get The Heck To School. Kampanja ima za cilj podržati djevojčice i djevojke u obrazovanju u Selminom rodnom gradu, Bihaću, u Bosni i Hercegovini.

“Ovaj projekt sam pokrenula uz podršku BHearta, neprofitne volonterske organizacije koju sačinjavaju žene podrijetlom iz Bosne i Hercegovine, a koje žive u Washington D.C.-u. Marš u školu, u prijevodu na bosanski jezik, označava podršku romskoj djeci da završe osnovnoškolsko obrazovanje koje je temeljno ljudsko pravo i glavni faktor za razvoj društva. Diskriminacija s kojom se romska djeca susreću također je razlog izostanaka u školi. Drugi problem je ekonomska kriza koja je u BIH prisutna od završetka rata“, izjavila je za Phralipen Selma Selman.

Selman ima ideju kroz pokrenutu kampanju potaknuti djevojčice u Bihaću, njenom rodnom gradu, da završe osnovnu školu i upišu se u srednju školu, a kasnije i na fakultet. U svrhu dodatne podrške cilj je da im se pruži stipendija, ručak u školi, dodatna nastava engleskog jezika i informatike. Kroz projekt je već stipendirano sedam djevojčica u Bihaća te su osigurani sendvići u školi za četrdeset i četvero djece. U ideji da se prije početka godine pokrene suradnja s određenim organizacijama Selman vidi uspjeh jer kontinuitet smatra glavnom formulom društvenog napretka.

“Ženska prava se narušavaju u čitavom svijetu, u BiH i u mojoj četvrti. Nas žene se od malena uči da smo manje vrijedne i da se udamo za bogate muškarce. Moj projekt želi dokazati suprotno od već ustaljenih stereotipa – kao žena, moraš se boriti za svoja prava. Obrazovanje je put ka uspjehu koji će im pomoći da postanu samostalne.”

Iako je u dvanaest dana prikupljeno više od 1500 dolara još uvijek je moguće podržati romske djevojčice i Selmu. Link za uključiti se u kampanju dostupan je ovdje, a više informacija na web stranici umjetnice.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime