Grabar-Kitarović: ZDS je neprihvatljiv i kompromitiran

0
140
Foto: http://predsjednica.hr

Kolinda Grabar-Kitarović je 16. veljače 2019. godine u prigodi četvrte obljetnice polaganja svečane prisege kao predsjednice Republike Hrvatske na pitanje RTL-ove novinarke o korištenju “Za dom spremni” kao starog hrvatskog pozdrava odgovorila da je isti neprihvatljiv i kompromitiran od strane ustaša.

“Kad je riječ o pozdravu ‘Za dom spremni’ ja sam počinila grešku kada sam rekla da je to povijesni pozdrav zato što mi je to više puta rekao netko od mojih savjetnika. Međutim, prihvaćam činjenicu koju su rekli povjesničari da to nije hrvatski povijesni pozdrav. Poanta je da je on kao takav neprihvatljiv i kompromitiran.”

Na komemoraciji Dana sjećanja na žrtve fojbi u Bazovici prije tjedan dana predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani održao je govor u kojem je spomenuo “Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija, živjele vrijednosti naše domovine.”

Tajani se u međuvremenu ispričao predsjednici, premijeru i građanima, a predsjednica Grabar-Kitarović je u obraćanju izjavila da Tajani nikad ranije nije pokazao ekspanzionističke ili iredentističke sklonosti i da je takve stvari uvijek najbolje prepustiti stručnjacima i povjesničarima.

Podsjećamo da je Austrija zabranila ustaške simbole uključujući i zastavu s prvim bijelim poljem, a isti se mogu koristiti jedino u umjetničke svrhe (film, kazalište, izložbe) i to onda kada se njima ne propagira ideologija koju predstavljaju.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime