Komemoracija/e glavna tema 4. sjednice Savjeta Javne ustanove Spomen područja Jasenovac

0
257
Foto: Phralipen

U utorak, 12. veljače 2019. godine, održala se 4. sjednica Savjeta Javne ustanove Spomen područja Jasenovac.

U prvoj točki dnevnog reda raspravljalo se o verifikaciji zapisnika s prošle sjednice. Ista je većinom glasova prihvaćena dok je Veljko Kajtazi bio suzdržan kod glasovanja obzirom da se nije složio oko dijela zapisnika u kojem su pojedini članovi Savjeta izrazili rezerviranost prema gradnji posebnog muzeja za Rome u Uštici.

Franjo Habulin izrazio je zabrinutost zbog društvene klime i fašizacije društva koja uzima maha u posljednjih nekoliko mjeseci te izostanka reakcije vlasti. Kao probleme navodi i promocije revizionističkih knjiga, pitanje programa nastave povijesti, a do sada nisu riješena ni pitanja ulica u gradovima nazvanih po ustaškim dužnosnicima te pitanje ploče na kojoj se nalazi pozdrav “Za dom spremni”. Boji se da će situacija s komemoracijom biti ista kao prošlih godina kada je Jasenovac bio bez zajedničke komemoracije.

Uz to, Habulin predlaže da se komemoracija održi tjedan dana prije 22. travnja zbog gustog rasporeda u svinju, ali i poklapanja datuma komemoracije s vjerskim praznicima (Uskrs po gregorijalnskom i julijanskom kalendaru, Pesah po židovskom).

Aneta Vladimirov rekla je da konzultacije sa srpskim predstavnicima u vezi prisustvovanja službenoj komemoraciji još traju, ali da ove godine ima još manje argumenata za prisustvovanje istoj jer je u društvu i dalje prisutno ustašofilstvo, a s govora mržnje prešlo se na djela. Kao primjer navodi nedavni događaj u Splitu gdje su napadnuti vaterpolisti iz Srbije. Nevio Šetić je apelirao je da se pronađe rješenje u kontekstu civilizacijskog dijaloga. Protivi se prenošenju mržnje na nove generacije i upotrebi Jasenovca u dnevnopolitičke svrhe.

Sanja Zoričić Tabaković je napomenula da je komemoracija u Jasenovcu jedan od najvažnijih dana za židovsku zajednicu, s obzirom da je u logoru ubijeno više od 13 000 Židova.

“Kao mala zajednica nemamo mogućnosti ukazati na ono što se događa osim nesudjelovanjem na zajedničkoj komemoraciji.”

Ivo Pejaković je izjavio da je svjestan svih podjela. Podsjetio je da je po Zakonu o Spomen području Jasenovac Savjet to tijelo koje organizira te upozorio na apsurdnost situacije u kojoj članovi Savjeta organiziraju i šalju pozive na komemoraciju, a neće prisustvovati istoj. Prvo o čemu moraju odlučiti jest hoće li Savjet organizirati komemoraciju?

Pejaković je istaknuo problem prostornog plana koji još nije donesen iako je navedeno u Zakonu o Spomen području Jasenovac da ga treba napraviti. Već smo pisali o tome da je promišljanje o što boljem i potpunijem postavu dobrodošlo, ali pitanje je tko će, u ovakvom društvenom okruženju, htjeti odlaziti u Jasenovac. Prepoznaje li se u našem obrazovnom sustavu  uopće nužnost takvog educiranja?

Kajtazi je obavijestio članove Savjeta o realizaciji projekta Memorijalnog centra Uštica. Također je izrazio žaljenje zbog suzdržanosti i protivljenju pojedinih članova Savjeta projektu daljnjeg uređenja romskog groblja Uštica.

“Romska zajednica želi vidjeti cijelo Spomen područje dostojno uređeno, bez politizacije i odvojenih komemoracija, a kad smo već dobili podršku Vlade za izgradnju Memorijalnog centra Uštica i deklarativno u Operativnom programu za nacionalne manjine za razdoblje 2017. – 2020, ali i konkretno-financijski na sjednici Povjerenstva za praćanje provedbe Nacionalne strategije za uključivanje Roma, mislim da je sramotno da takvu inicijativu ne podrže i ostali stradalnički narodi. Vjerujem da svi djelujemo u istom cilju, dostojnom komemoriranju i borbi protiv revizionizma onoga što se u Jasenovcu dogodilo, a ovaj projekt romske zajednice nije nikakvo izdvajanje nego naš doprinos zajedničkom cilju”, iznio je Kajtazi.

Habulin se za kraj osvrnuo na podatke posjeta škola od prošle godine, kada je samo 15 školskih grupa iz Hrvatske posjetilo Spomen područje Jasenovac. Pozdravlja preporuku ministrice Divjak za škole, ali smatra da to neće rezultirati nekim velikim pomakom. Uz to, Oleg Mandić navodi da je u Auschwitzu prošle godine bilo osam tisuća ljudi iz Hrvatske.

Usporedbe radi, ove godine Vukovar će posjetiti oko 43 tisuće učenika osmih razreda iz cijele Hrvatske u sklopu programa obaveznih posjeta tome gradu.

Sljedeća sjednica Savjeta zakazana je za 21. veljače 2019. godine, a na kojoj će se članovi očitovati o sudjelovanju na službenoj komemoraciji.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime