Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

0
166
Foto: ika.hkm.hr

Današnji dan, 27. siječanj 2019, Međunarodni je dan sjećanja na žrtve holokausta. Danas se prisjećamo genocida nad šest miljuna Židova, mnogo Slavena, mentalno hendikepiranih osoba, homoseksualaca te pola milijuna Roma. Naime, 1945. godine na današnji je dan Crvena armija oslobodila zatvorenike najvećeg nacističkog koncentracijskog logora Auschwitz.

U Hrvatskoj je prošlog četvrtka, 24. siječnja 2019, ispred zagrebačke katedrale održan susret koji je obilježio taj izuzetno važan događaj. Ovo je prvi put da je Zagrebačka nadbiskupija obilježila taj dan, a susret je organizirala sa Židovskim informativno – obrazovnim centrom Hatikva. Osim kardinala Josipa Bozanića, na susretu su prisustvovali i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, predstavnik Vlade i predsjednica Republike.

Kardinal Bozanić je izjavio da holokaust ne smijemo promatrati samo u okvirima prošlosti već da moramo biti svjesni ideologije koja je dovela do njega, a koja je jako prisutna i danas. Kardinal je potvrdio da je ideologija rasizma nastala na neistini o čovjeku te istaknuo važnost odupiranju govoru mržnje kako bi ljudi uspješno izgradili uzajamno poštovanje i ljubav, naglasivši da kršćanstvo isključuje bilo koji oblik mržnje prema čovjeku i drugom narodu.

Iako je za Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta izabran dan oslobođenja Auschwitza, kardinal je istaknuo da moramo dati posebnu pozornost onome što se događalo u Hrvatskoj, u logorima kao što je Jasenovac. Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu/Samudaripen obilježava se 2. kolovoza kao dan sjećanja na 2897 ubijenih Roma u koncentracijskom logoru Auschwitz na inicijativu Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” i saborskog zastupnika Veljka Kajtazija. Ovaj datum, prihvaćen je i od strane Vijeća Europe, a na inicijativu romskih organizacija i obilježava se diljem Europe.

Predsjednica Židovskog informacijsko-obrazovnog centra Hatikva Julija Koš istaknula je kako je ovaj susret korak katoličke crkve i hrvatskog društva prema budućnosti.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime