Radni sastanak o Romima – bez Roma

Foto: medjimurska-zupanija.hr

U Međimurskoj županiji je u četvrtak, 24. siječnja 2019., održan radni sastanak s ministricom demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nadom Murganić i pomoćnicom ministrice Majom Knežević Vučinić.

Glavna tema sastanka bila je narušeno stanje sigurnosti te uočeni problemi s nenamjenskim korištenjem socijalnih pomoći.

Prema informacijama na službenoj stranici Međimurske županije sastanku su pored župana Međimurske županije Matije Posavca nazočili i predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, načelnik Policijske uprave Međimurske Ivan Sokač, zamjenik načelnika Vladimir Faber, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Čakovec Alenka Bilić, zamjenici župana Sandra Herman i Josip Grivec, pročelnici županijskih Upravnih odjela za obrazovanje, kulturu i sport Branko Sušec, za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić Grlač sa višom stručnom suradnicom Majom Odrčić Mikulić, Upravnog odjela za poslove župana Vesna Haluga, te za poslove Skupštine i opće poslove Goran Gotal.

Iako se na sastanku razgovaralo o Romima – nijedan predstavnik Roma nije pozvan da prisustvuje sastanku na kojemu su bile teme bitne za romsku zajednicu.

Član županijske skupštine Međimurske županije, Matjaš Oršuš, koji je ujedno i član Vijeća za prevenciju, komentira županov apel o tome da se “razmisli i omogući brojnim romskim obiteljima koje sve više traže da im se dodijele prazne nekretnine u depopulariziranim krajevima Hrvatske, a koje su vlasništvo Republike Hrvatske” te situaciju opisuje kao odbacivanje rješavanja problema u korist županije i romske zajednice.

“U vašoj ideji o iseljavanju Roma u depopularizirana područja Hrvatske, vidim samo ksenofobičan i opravdani strah da bi romska zajednica u skoroj budućnosti na izborima mogla birati zamjenika župana ispred redova romske nacionalne manjine u Međimurskoj županiji. Shvaćam Vaše nastojanje da se priklonite Vašim biračima, ali molim Vas učinite to na dostojanstven način u kojem ćete podjednako voditi brigu o zajednici koju predstavljate bez obzira na nacionalnu pripadnost, jer iako smo mi Romi osjećamo da pripadamo zajednici Međimurja, a Hrvatsku smatramo svojom domovinom.”

Oršuš nadalje napominje kako se ne može složiti sa konstatacijom župana, kome je uputio dopis u ime romske zajednice Međimurske županije i u svoje osobno ime, da je zbog Roma u toj županiji narušena i ugrožena nacionalna sigurnost građana.

“Svi napadi ili kriminalna i prekršajna djela počinjenih od strane pripadnika romske zajednice pravovremeno su sankcionirani, ali i složit ćete se da svakom i najmanjem deliktu posvećuje previše medijskog prostora.”

Zastupnik Veljko Kajtazi, također, ne krije razočaranje što o sastanku nije obavješten, a ni o zaključcima istoga nije informiran.

“To posebno ističem jer smo na istu temu, na moju inicijativu, prethodno organizirali sastanak u Hrvatskom saboru imajući u vidu da se spomenuta tema odnosi isključivo na pripadnike romske nacionalne manjine u Međimurskoj županiji. Smatram da se rasprave u smislu pronalaska političkog rješenja za ovaj problem ne bi trebale voditi bez predstavnika romske nacionalne manjine.  Održivost rješenja će zasigurno ovisiti i o Romima koje se, po mojem mišljenju, isključivanjem objektivizira te se time ne doprinosi rješenju problema.”

Podsjećamo da je sastanak Roma i lokalnih vlasti u Međimurskoj županiji, održan u listopadu prošle godine, prošao bezuspješno. Predstavnici romske zajednice i lokalnih vlasti bili su različitih mišljenja u smislu donošenja odluka vezanih uz rješavanja pitanja romske zajednice u Međimurskoj županiji. Tada su bili dogovoreni daljni sastanci u svrhu rješavanja problematike no na spomenuti radni sastanak s ministricom Nadom Murganićem održan ovaj tjedan nitko od romskih predstavnika nije pozvan.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime