Romi iz Bugarske najavljuju prosvjede u Bruxellesu

0
150
Foto: screenshot/tech2.org

Početkom godine dogodio se sukob bugarskog vojnika i dvojice maloljetnih Roma u selu Vojvodinovo u južnoj Bugarskoj koji je rezultirao odlukom rušenja ilegalno sagrađenih objekata u romskom naselju.

Nakon incidenta dječaci su uhićeni, a potpredsjednik Vlade i ministar obrane Krasimir Karakačanov izjavio je “kako su Romi postali izuzetno teški za suživot što potiče etničku mržnju”.

Kao odgovor na to nekoliko desetaka Roma ovaj tjedan prosvjedovalo je ispred zgrade Vlade, a kako je najavljeno, okupljeni se neće razići dok se Karakačanov javno ne ispriča za govore mržnje prema Romima.

Danas nas je tisuću, a drugi puta kad se okupimo može nas biti sto tisuća”, izjavio je jedan prosvjednik. Prema riječima prosvjednika, Karakačanov mora kazneno odgovarati za govor mržnje, ali je i dužan istražiti događaje u selu Vojvodinovo obzirom da zateknuti bugarski vojnik u trenutku sukoba nije bio na dužnosti.

Kako je navedeno na stranici Roma Antidiscrimination Network 19. siječnja planiran je prosvjed u Bruxellesu koji je usmjeren protiv povećanog nasilja nad Romima u Bugarskoj i drugim europskim državama o čemu smo pisali ovdje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime