Epilog teksta “Budi lijep i vladaj” – Društvo socijalnih radnika Međimurje vs list Međimurje

0
334
Foto: Wikipedia

Novinarsko vijeće časti na sjednici održanoj 8. studenog 2018. godine u sastavu Aleksej Gotthardi Pavlovsky, Tom Držić, Davor Hrvoj, Marinsko Jurasić, Verica Mađer, Gordan Panić, Paulina Peko Šalja, Damir Pijaca, Vlado Podrug, Ivana Radaljac Krušlin razmatralo je zahtjev Društva socijalnih radnika Međimurja za pokretanje postupka protiv Željke Drljić, glavne urednice, te Andreje Šmitran, autorice teksta “Budi lijep i vladaj”.

List Međimurje, je u broju 3295 koje su izašle 18. lipnja 2018. godine, donio “anketu” u kojoj je s jedne strane fotografija Brada Pitta, a s druge čakovečkog gradonačelnika Stjepana Kovača, a anketirane žene, njih šest, imale su se izjasniti koji im je ljepši. Osim što je bio potpuno nejasan smisao tako postavljene “ankete”, do posebnog problema dolazimo kada shvatimo da je uzorak od šest anketiranih žena sljedeći – sve su Romkinje.

Sa devet glasova za i uz jedan suzdržani glas ocijenjeno je da su prekršena opća načela novinarske profesije odnosno Kodeks časti hrvatskih novinara pa se novinarki Andreji Šmitran, izriče opomena, a glavnoj urednici Željki Drljić koja je ujedno i članica HND-a, izriče upozorenje da je učinila pogrešku takvom opremom i objavom takvog teksta.

Prijavitelji smatraju da se tekstom ismijava javna osoba, a za to se koriste Rominje te njihova mišljenja, pri čemu anketirane ne znaju za tekst i uz to se objavljuju njihove fotografije formom članka odnosno ankete u kojoj je jasno i nedvojbeno samo ženska populacija romske pripadnosti, a uz to su prekršena ljudska prava i povrijeđeno dostojanstvo osoba.

Kako nije riječ o prvom takvom slučaju podsjećamo da je 2016. Centar za mirovne studije pokrenuo postupak protiv lista Međimurje zbog karikature objavljene 1. kolovoza te godine. Novinarsko vijeće časti jednoglasno je izreklo opomenu glavnoj urednici lista Međimurje Željki Drljić, s obzirom na to da ocjenjuje kako su pritužbe na sadržaj karikature, prema kojoj su  Romi, dakle pripadnici drugačije, tamne rase – kradljivci, osnovane.

Foto: screenshot/medjimurje.hr

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime