Stagnacija u Čakovcu

Foto: Wikimedia Commons

U Međimurju živi više od deset tisuća Roma, a prema posljednjim dostupnim podacima, Romi  i Romkinje čine trećinu svih nezaposlenih. Osim niske stope zaposlenosti, poseban je problem i veoma mali postotak Roma koji sudjeluju u formalnom obrazovanju – djeca često zbog lošeg znanja hrvatskog zaostaju u nastavi i vrlo brzo gube motivaciju za školovanje.

Posebno je problematičan i tip naselja u kojima Romi u Međimurju žive, jer se radi o specifičnoj prostornoj segregaciji koja je preduvjet, odnosno polazna točka brojnih drugih problema, o čemu smo već pisali.

Nedavno je održana 9. sjednica Gradskog vijeća Grada Čakovca, na kojoj su se, među ostalim, našli prijedlozi II. Izmjena i dopuna Proračuna Grada Čakovca za 2018. godinu, te Prijedlog Proračuna Grada Čakovca za 2019. godinu. Kako je Čakovec sjedište županije u kojoj se romska zajednica kontinuirano suočava sa značajnim problemima, bitno je iz te se prizme kratko osvrnuti na usvojeni proračun za 2019.  i projekcije za 2020. i 2021. godinu.

Za Vijeće romske nacionalne manjine u novom je proračunu određen isti iznos kao i prethodne godine – 30.000,00 kuna. Potpora programa manjinskih zajednica u novom je proračunu također ostala ista – 25.000,00 kuna, a dio sredstava određen je i za troškove produženog boravka za učenike pripadnike romske nacionalne manjine u OŠ Kuršanec.

Povećan je iznos sredstava u kategoriji javnih radova, sa 699.200,00 kuna u 2018. godini na 702.500,00 kuna u 2019. godini (s projekcijama od 700.000,00 u 2020. i 2021.). Upravo je to kategorija koja bi se od svih proračunskih potencijalno najviše mogla dodirnuti romske zajednice. Kako je pokazalo istraživanje publikacije Uključivanje Roma u hrvatsko društvo, petina Roma radi u javnom ili državnom sektoru, pri čemu se taj oblik rada vrlo često odnosi na javne radove.

Takvo zapošljavanje zapravo je velik problem jer ne djeluje stimulirajuće na zajednicu, mjere nisu motivirajuće i ne pridonose trajnom ostanku u radnom odnosu. Posebno je zabrinjavajuće što se, kada je u pitanju zapošljavanje Roma i Romkinja, i dalje u prvi plan stavlja upravo takav vid zapošljavanja, o čemu smo već pisali.

U novom proračunu Grada Čakovca, sa svega par stagnirajućih stavki koje se specifično dotiču romske zajednice, to je financijski najveći dio “kolača” za romsku zajednicu, što nas vodi do poražavajućeg zaključka o manjku volje da se situacija u Međimurju mijenja na bolje. Proračun je nezanemariv indikator u tom pogledu.

Kao zanimljivost novog proračuna valja primjerice dodati da su sredstva za fontane i spomenike povećana sa 600.000,00 u 2018. godini na 800.000,00 u 2019. godini. Radi se o ogromnim iznosima unutar relativno skromnog gradskog proračuna, pogotovo ako ih usporedimo s drugim stavkama, kao što je već spomenuta Potpora programa manjinskih zajednica, za koju je određeno svega 25.000,00 kn.

U Čakovcu i dalje, dakle, stagnacija. A stagnacija je zapravo, kako budućnost uvijek pokaže, degradacija.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Phralipena.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime