Memorijalni centar Uštica i stambeno zbrinjavanje glavne teme 5. sjednice Povjerenstva za praćenje NSUR-a

0
151
Foto: Facebook/Vlada Republike Hrvatske

Dana 28. studenog održana je 5. sjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalne strategije za uključivanje Roma, za razdoblje od 2013. do 2020. godine korištenjem elektronskih sredstava komunikacije.

Svi prijedlozi odluka i zaključaka usvojeni su jednoglasno na sjednici, a među njima je i Prijedlog Zaključka o Memorijalnom centru Uštica kojem se dodjeljuje kapitalna donacija u iznosu od milijun kuna. U spomenutom objektu bit će izložen stalni postav o stradanju pripadnika romske nacionalne manjine u Drugom svjetskom ratu.

Foto: arhiva

Također, u cilju provedbe Operativnih programa za nacionalne manjine za razdoblje 2017. – 2020. Povjerenstvo za praćenje provedbe Nacionalne strategije za uključivanje Roma osnovat će užu Radnu skupinu Povjerenstva koja će izraditi i predložiti kriterije za dodjelu sredstava, teritorijalni obuhvat i odabir korisnika, a sukladno Zakonu o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima. Isti stupa na snagu 1. siječnja sljedeće godine.

Radi se naime o stambenom zbrinjavanju samo onih najugroženijih koji žive u iznimno teškim uvjetima – bez struje, bez vode, bez osnovne infrastrukture te iznimno teškog socijalnog položaja.

Ujednačavanje životnih uvjeta na način da svi građani imaju pravo na dostojan život je nešto što kao dugoročan projekt saborski zastupnik Kajtazi naglašava kao ključan korak ka izbjegavanju situacije koju viđamo u medijima – a to je porast nasilja, korištenja opojnih droga i drugi oblici devijantnog ponašanja koji narušavaju i međuljudske i međunacionalne odnose.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime