Romi, Srbi, Židovi i antifašisti zajedno protiv relativizacije ustaštva

0
45
Foto: arhiva

Predstavnici naroda žrtva  – Srba, Roma, Židova i antifašističkih boraca i antifašista u Republici Hrvatskoj zajedničkim pismom su se obratili hrvatskim institucijama kako bi izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog sve brojnijeg i sve raširenijeg  vrijeđanja sjećanja na  sunarodnjake i  suborce koji bili žrtve samudaripena/holokausta/genocida i ratnog zločina, umanjivanja broja njihovih žrtava, ili negiranja da je taj zločin počinjen u vrijeme Nezavisne države Hrvatske. Dopis su uputili predsjednici Republike Hrvatske, predsjednicima Hrvatskog sabora i Vlade te glavnom državnom odvjetniku.

“Ti su zločini, kao i sama NDH, zasnovani na rasnim zakonima. Umjesto da Predsjednica Republike, Vlada, Sabor, DORH, sudovi i policija osude takve događaje, njihovi predstavnici i sami znaju sudjelovati u njima.”

Saborski zastupnici Milorad Pupovac i Veljko Kajtazi, predsjednik koordinacije židovskih općina Ognjen Kraus i predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin traže da u skladu sa Ustavom i zakonom Republika Hrvatska odlučno i bezrezervno osudi i suzbije širenje mržnje prema pripadnicima naroda žrtava i antifašistima, širenje neistina o zločinačkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj sazdanoj na rasnim zakonima.

Poručuju da bi se Republika Hrvatska trebala prema tim pojavama odnositi onako to čine Savezna Republika Njemačka i Savezna Republika Austrija, a posebno ističu pomoć dijela Katoličke crkve, pojedinih jedinica lokalne samouprave i pojedinih braniteljskih udruga pri širenju revizionistički i negacionistički pokreta, a ulogu nacionalnih medija, prije svega javnog servisa, Hrvatske radiotelevizije, koji taj isti pokret promoviraju u svojim informativnim “obrazovnim” i zabavnim emisijama.

DOPIS – Manjinci i antifašisti protiv relativizacije ustaštva

“Navedeni akteri, uključujući i HRT,  služe se i daju pravo građanstva opskurnim, neznanstvenim i pseudo-istraživačkim publikacijama te tako postižu dvostruki cilj. Prvo, relativiziranjem i negiranjem počinjenih zločina ustaškog pokreta i Nezavisne države Hrvatske stvaraju pretpostavke za reafirmaciju tog pokreta i njegova režima, koji su služili nacizmu i fašizmu, a ne svojem narodu. Drugo, opskurna neznanstvenost i pseudo-istraživački radovi trebaju postati društvena vrijednost, poželjan način javnog i društvenog djelovanja.”

I jedno i drugo smatraju opasnim i štetnim – ne samo za narode koje predstavljaju već i za zemlju u kojoj žive.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime