Eurozastupnici traže jaču zaštitu prava manjina u EU-u

0
108
Foto: Pixabay

Izvor: Europski dom Zagreb

Europski zastupnici su u utorak, 13. studenog 2018. godine, usvojili rezoluciju kojom pozivaju Europsku komisiju da izradi direktivu o minimalnim standardima za manjine u Europskoj uniji, uključujući uvođenje mjera u državama članicama za suzbijanjem diskriminacije manjina kao i usvajanje zajedničke definicije samog pojma manjine.

Nezakonodavnom rezolucijom, koja je usvojena u utorak s 489 glasova u Europskom parlamentu, zastupnici pozivaju tijela Europske unije na zajednička pravila kojim bi se osigurala i poštovala prava svih nacionalnih manjina diljem EU.

Od Europske komisije traže da izradi direktivu o minimalnim standardima za manjine u EU, uključujući uvođenje mjera u državama članicama za suzbijanjem diskriminacije manjina kao i usvajanje zajedničke definicije pojma manjine u Europskoj konvenciji o ljudskim pravima.

Europski zastupnici naglasili su tijekom rasprave da zemlje članice trebaju osigurati jednaka kulturna, jezična i obrazovna prava za osam posto građana koji pripadaju nacionalnim manjinama u EU.

“Naš najvažniji cilj je smanjiti govor mržnje i probleme koji proizlaze iz njega. Svim europskim građanima treba omogućiti korištenje svog materinjeg jezika bez ikakvog straha na ulici i u javnim prostorima”, izjavio je u ponedjeljak na sjednici slovački zastupnik Jozsef Nagy.

Rezolucija izražava duboku zabrinutost i zbog broja Roma u Europi koji nemaju državljanstvo i koji su često na marginama društva te smatra da bi ta manjinska skupina u potpunosti trebala uživati temeljna ljudska prava.

Tekst poziva Europsku komisiju i zemlje članice da poduzmu mjere koje bi osigurale i prisutnost regionalnih i manjinskih jezika u obrazovnim sustavima i medijima jer se njima koristi oko 10 posto stanovništva u EU.

“Poštovanje manjinskih prava polako erodira u EU i dovodi do politike isključivanja što je vidljivo u velikom broju država članica, a upravo to predstavlja prijetnju temeljnim europskim vrijednostima. Usvajanje ovog izvješća je jako važno jer moramo stvoriti efikasan mehanizam za zaštitu manjinskih prava”, rekao je zastupnik Juan Fernando Lopez Aguilar.

Hrvatska eurozastupnica Ruža Tomašić (ECR) istaknula je kao najveći izazov pronalaženje dobre mjere za priznavanje manjinske posebnosti jer je, kako tvrdi, “tanka granica između nje i segregacije”.

“Bojim se da nas sve ove navodno napredne politike vraćaju unatrag. Manjinsku posebnost trebamo priznati i njegovati, ali ne u mjeri u kojoj to onemogućava kvalitetnu integraciju manjina i funkcioniranje društva”, rekla je Tomašić u ponedjeljak na raspravi.

Poljski zastupnik Marek Jurek upozorio je kako su u izvješće dodane manjkave odredbe poput mehanizama za kontrolu i nadzor demokracije i vladavine prava.

“Dokument namijenjen potvrđivanju prava manjina koja je Europska unija toliko dugo zanemarivala, iskorišten je radi promicanja mehanizma demokracije, vladavine prava i temeljnih prava koji se ne temelji na Ugovoru i koji je zapravo pokušaj uspostavljanja stalne, neopravdane kontrole nad državama članicama”, rekao je Jurek na raspravi.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime