Brazilskom dramom Voljeni otvoren 16. Zagreb Film Festival

0
77
Foto: zff.hr

Brazilskim filmom Voljeni, u prisustvu redatelja Gustava Pizzija, u nedjelju je svečano otvoren 16. ZFF. Ljubav prema sedmoj umjetnosti ispunila je kino Europa do posljednjeg mjesta, a proslava ZFF-ovog šesnaestog rođendana okupila je brojne filmaše, umjetnike i poznata lica iz kulturnog i javnog života.

Ovogodišnji ZFF donosi preko stotinu naslova, a traje do 18. studenog na uobičajenim lokacijama (kino Europa, kino Tuškanac, MSU, Dvorani Müller i F22 – Nova akademijska scena) te na dvjema novima (Narodno sveučilište Dubrava i Kulturni centar Travno). Osim širenja na zagrebačke kvartove, ZFF ove godine putuje još u rekordnih 15 hrvatskih gradova i dva SOS dječja sela.

Uz podršku debitantima, festival donosi i cijelu nisku atraktivnih programa za sve generacije. Program Moj prvi film posvećen je prvijencima najznačajnijih svjetskih redatelja, a ove su godine na redu uvijek privlačni češki autori, među njima i Jiří Menzel, Miloš Forman i Jan Svěrák. Filmske uspješnice pet najvećih europskih kinematografija (Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Italije i Španjolske) nalaze mjesto u popularnom programu Velikih 5. Mlađa publika dolazi na svoje u programu PLUS koji selektiraju i nagrađuju srednjoškolci/ke, dok je Bibijada namijenjena osnovnoškolcima/kama. U sekciji Festivali pod reflektorima svjetlo se baca na nekoliko europskih festivala te njihov izbor filmova. Svake je godine i nekoliko posebnih popratnih programa, a dva ovogodišnja posvećena su tajkunima i kinima.

Tako u filmu Pogled vozeći se u autobusu kući, jedna žena svjedočit će neobičnom događaju, a onda će morati odlučiti hoće li to otkriti ili ne.

U filmu Znatiželjna djevojčica djeca tjeraju stoku na ispašu u jednom nepalskom selu visoko u planinama. Dane provode u prirodi pjevajući, igrajući se i čuvajući životinje. No kad se iznenada pojave dva planinara, djeca postanu ludo uzbuđena, a posebno je znatiželjna Jaalgedi. No u svoj toj uzbuđenosti zbog dvoje stranaca, djevojčica zaboravi na krave.

Scenarist Bobo Jelić donosi nam film Sam samcat o razvedenom Marku koji gotovo nikada nije sam: sa svih strana ga okružuju obitelj, prijatelji i kvartovska ekipa. No najmanje kontakta ima s osobom koju najviše voli, sa svojom kćeri koja živi s majkom. Kad pokrene postupak da mu se odobre češći posjeti djetetu, Marko ulazi u kafkijanski svijet nefunkcionalne socijalne službe.

Vlada radi kao vozač kamiona tijekom NATO-ova bombardiranja Srbije 1999. godine. Njegov je zadatak prevesti tajanstveni teret od Kosova do Beograda kroz nepoznato, ratom uništeno područje. Kad napokon obavi posao, zna da će se morati vratiti kući i suočiti se s posljedicama svojih djela. Ognjen Glavonić film Teret je temeljio na stravičnoj istinitoj priči koju je obradio u forenzičkom dokumentarnom filmu Dubina dva(Berlinale, Forum 2016.).

Zatvaranje Festivala prepušteno je filmu Sidro i nada u kojem Kat i Eva uživaju u jednostavnom boemskom životu na tijesnom riječnom brodu koji polako klizi londonskim kanalima ugledajući se dobrim dijelom na Evinu majku koja je živjela u komuni. Kat je zadovoljna situacijom, ali Eva želi dijete. Tad se pojavi Roger, Katin veseli i nespretni prijatelj iz Barcelone koji osim dobrog humora ima i spermu koja je potrebna za stvaranje živog bića. Jedne pijane večeri trojac donose brzopletu odluku i tako kreće Evina dugo očekivana trudnoća. Ipak, postoji problem: nitko od njih nije siguran koju ulogu želi ili može imati u životu budućeg djeteta. Pametna i pristupačna priča o emocionalnom putovanju Eve i Kat iskreno je promišljanje moderne ljubavi i obitelji.

Više informacija o programu i rasporedu 16. ZFF-a dostupno je ovdje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime