U Makedoniji obilježen Svjetski dan romskog jezika

0
119
Foto: vlada.mk

U Klubu parlamentarnih zastupnika u Skoplju je 9. studenog obilježen Svjetski dan romskog jezika.

Prigodom obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika, prisutnima se obratio predsjednik Vlade Republike Makedonije Zoran Zaev. Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom ministra zaduženog za provedbu Strategije za Rome 2014-2020 Axela Ahmedovskog, ministra obrazovanja i znanosti, Arbera Ademija, ministar kulture, Asafa Ademija, zastupnika u Parlamentu Republike Makedonije Sambre Ibraimoskog te zastupnika u Saboru Republike Hrvatske, Veljka Kajtazija.

U svom obraćanju, premijer Zoran Zaev čestitao je Svjetski dan romskog jezika romskoj zajednici u Makedoniji, ali i svim građanima Makedonije, s porukom da je razlog za proslavu jedinstvenosti romske zajednice razlog za slavlje za sve građane, jer je “društvo jednake za sve”.

“Romi su danas uključeni u cjelokupno društvo, ne samo u Makedoniji, nego i u zemljama diljem Europske unije. Današnji događaj je lijepa prilika da se još jednom naglasi da Vlada, zajedno s političkim predstavnicima romske zajednice i čelnicima organizacija civilnog društva, ostaje potpuno predana procesima za veće sudjelovanje Roma u odlučivanju o pitanjima bitnima na našu zajednicu. Posebna pozornost, osim socijalnih politika i mjera za uključivanje na tržište rada, pridaje se obrazovanju”, rekao je premijer Zaev.

“I dalje postoji potreba za nastavkom očuvanja i njegovanjua ne samo jezika, nego i kulture, tradicije i običaja”, riječi su ministra obrazovanja i znanosti Arbera Ademija, koji je naglasio da će napori Vlade za poboljšanje statusa romske zajednice u Makedoniji biti intenzivirani paralelno s integracijom Makedonije u Europsku uniju.

Dodao je da su napori Vlade za poboljšanje statusa romske zajednice u Makedoniji, kao i drugi, bit će intenzivirana paralelno s integraciji naše zemlje u europsku obitelj.

Član Parlamenta Samka Ibraimovski napomenuo je da je jezik jednog naroda jedino sredstvo koje čuva identitet i ujedinjuje ljude. U tom tonu je i saborski zastupnik Veljko Kajtazi čestitao inicijativu za obilježavanje Svjetskog dana romskog jezika u svrhu poboljšanja života romske zajednice.

Prisutni su imali priliku razgledati i izložbu Rromengo drom – Tisuću godina migracija Roma.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime