Povijesni revizionizam – Mit o Jasenovcu: Na HRT-u novi blam, u Novinarskom domu konferencija

0
184
Foto: Phralipen

Nakon što je u emisiji Dobar dan, Hrvatska ugošćen tajnik Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, Igor Vukić, autor knjige Radni logor Jasenovac, jutros je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska u sklopu predstavljanja Festivala domoljubnog filma Gordan Lederer voditeljica reklamirala, između ostalog, knjigu Mit o Jasenovcu Romana Ljeljaka. Još jedan u nizu skupljenih skandala HRT-a dogodio se nekako paralelno s današnjom press konferencijom održanom u Novinarskom domu na temu Povijesni revizionizam – Mit o Jasenovcu.

Na konferenciji su govorili Franjo Habulin, predsjednik Savjeta JUSP Jasenovac i Bogdan Petković, zatočenik logora Jasenovac.

“U danima kada Hrvatskom krstari samozvani povjesničar koji dolazi iz Slovenije, inače Hrvat, i kada otvoreno, najotvorenije do sada, dovodi u pitanje istinu o kompleku ustaških koncentracionih logora poznatih pod imenom najvećeg kao – Jasenovac, mi više šutjeti ne možemo. I ne smijemo. Taj publicist i kvaziistraživač u svom filmu Mit o Jasenovcu, logor smrti prikazuje kao nekakav radni i tranzitni logor, u kojem je ipak u četiri godine postojanja umrlo oko 1600 ljudi. To je tek jedan, mada najeklatantniji primjer ostvarivanja plana koji na mjesto iustine želi inaugurirati laž, a na pijedestalu pobjednika u Drugome svjetskom ratu ustoličiti poražene, gubitnike toga rata”, obratio se pristutnima Habulin.

Publicist kojeg je Habulin u obraćanju spomenuo jest Roman Ljeljak koji je film i knjigu Mit o Jasenovcu predstavio krajem rujna u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu.

“Autor u filmu znatno umanjuje broj žrtava ubijenih u logoru Jasenovac te poriče da je u logoru Jasenovac ustaški režim izvršio masovne zločine genocida i holokausta prema Srbima, Romima, Židovima te zločine prema Hrvatima i pripadnicima drugih etničkih skupina koji se nisu slagali s politikom ustaškog pokreta, utemeljenoj na rasnim zakonima. Time je u javnom prostoru još jednom riječ zločin zamijenjena riječju mit, a suosjećanje prema žrtvama zamijenilo je cinično poricanje zločina”, reagirao je JUSP Jasenovac povodom predstavljanja filma i knjige.

Svoje svjedočanstvo je s prisutnima podijelio Bogdan Petrović, zatvorenik logora Jasenovac, a ono Olega Mandića, koji je kao 11-godišnji dječak završio u Auschwitzu, pročitano je na konferenciji.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime