Najava – Deveti po redu Svjetski dan romskog jezika

0
229
Foto: Press

Svjetski dan romskog jezika ponovo je pred vratima! Deveti put po redu ovaj romski praznik pruža bogat kulturno-znanstveni program.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, ured saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” s vijećima i predstavnicima romske nacionalne manjine organiziraju središnje obilježavanje Svjetskog dana romskog jezika koje će se održati 5. studenog s početkom u 10 sati u Preporodnoj dvorani Narodnog doma Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Cijeli će događaj biti začinjen večernjim koncertom u Muzeju suvremene umjetnosti na kojem će nastupiti talijanska grupa Sinti Roma Alexian Group.

Vikend ranije, 3. i 4. studenog, u hotelu Panorama održat će se međunarodni znanstveni simpozij pod nazivom “Tisućljetne migracije Roma iz pradomovine Indije u Europu i ostatak svijeta”.

U studenom 2015. godine Opća skupština UNESCO-a prihvatila je inicijativu Republike Hrvatske te je službeno proglasila 5. studeni kao Svjetski dan romskog jezika. Prijedlog je usvojen, bez rasprave. Uz Svjetski dan Roma (8. travanj) i Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom radu / Samudaripena (2. kolovoz) kao romski nacionalni praznik obilježava se i Svjetski dan romskog jezika kao prepoznatljiva manifestacija zagrebačkog kulturnog života.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime