Reagiraj ljudski

0
102
Foto: Phralipen

Organizacija mladih Status M u Hrvatskoj već četiri godine provodi regionalnu kampanju protiv nasilja među mladima “Reagiraj ljudski” s ciljem smanjenja nasilnog, štetnog, rizičnog i kriminalnog ponašanja mladih. U okviru projekta organizirani su “Budi muško” klubovi među kojima jedan djeluje unutar romskog naselja Kuršanec, a održava se u Obiteljskom romskom centru. Kolegica Biljana Oršoš i ja radimo kao edukatori, a kroz naše radionice do sada je prošlo oko stotinu mladića u dobi od 14 do 20 godina.

“Na radionicama sam se osjećala vrlo korisno i stekla sam samopouzdanje te mi je bilo zanimljivo čuti različita mišljenja u debatama koje smo vodili.”

Marina, 14 god.

Na samom početku mladići iz romskog naselja radionicama su pristupali jako oprezno, neki sa strahom, drugi s malo srama i pomalo sumnjičavo. To je zahtjevalo pažnju i poseban pristup nas kao voditelja te smo se dodatno potrudili da upotpunimo sadržaj kako bi bio što zanimljiviji i zabavniji.

“Radionice su bile jako korisne, jer sam stekao znanja o nečem što dosada nisam znao,
kao npr. etiketiranje, ljudska prava, nenasilno rješavanje sukoba itd.”

Zoran, 17 god.

Radionice su obuhvaćale teme: Što je nasilje?, Što je seksualno nasilje?, Muška čast, Što radim kad sam ljut?, Moć i odnosi, Etiketiranje, Ovisnost o drogi i alkoholu, Spolno i reproduktivno zdravlje, Planiranje obitelji i slično, a polaznike su posebno zainteresirale teme o rodnoj ravnopravnosti. U početku su teško prihvaćali činjenicu da smo svi jednaki bez obzira na spol te da žene i muškarci imaju jednaka prava i mogućnosti. Drago mi je što smo održanim radionicama kod mnogih polaznika probudili svijest o navedenim temama, ali i o drugim aktualnim problemima u romskom naselju. To će svakako doprinijeti ostvarenju cilja održanih radionica, a to je da se mladići educiraju i da na kraju oni uvedu promjene u svojoj zajednici.

Foto: Phralipen
“Na radionicama sam stekao znanje o različitim, a nama mladima, zanimljivim temama. Najbolje teme bile su mi one o spolno prenosivim bolestima HIV / AIDS i o drogama. Naučio sam mnogo toga te dobio vrlo korisne informacije i savjete o tome kako treba spriječiti različite neugodne situacije s kojima se susrećemo u životu. Volio bih da se slične radionice i dalje održavaju, jer nas obogaćuju znanjem i korisnim vještinama koje će nam trebati kroz život.”

Manuel, 14 god.

U projekt “Reagiraj ljudski” uključili smo i djevojke Romkinje iz naselja tako da smo o gotovo svim temama imali debate u koje su se svi jednako uključili, slobodno iznosili svoje stavove i mišljenja te se usuglašavali i dogovarali o zajedničkim načinima za unaprjeđenje kvalitete suživota u njihovom romskom naselju Kuršanec.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime