U Italiji otkriven spomenik u znak sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu

Foto: Phralipen

U parku sjećanja u Lancianu u Italiji inaugiriran je spomenik u znak sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu kipara Tonina Santeusanija.

Talijanski spomenik drugi je najveći spomenik romskim žrtvama u Europi iza onoga u Berlinu, a inicijativu je realizirao profesor i glazbenik, Santino Spinelli. Otkrivanju spomenika prisustovao je i saborski zastupnik Veljko Kajtazi koji je u svom obraćanju istaknuo važnost komemoriranja romskih žrtava u svim državama Europe sukladno zaključcima Jasenovačke deklarcije, a posebno u Italiji u današnjim političkim okolnosotima.

Na Sveučilištu G. D’Annuzio održao je predavanje na temu komemoriranja romskih žrtava Drugog svjetskog rata u Republici Hrvatskoj u sklopu međunarodne konferencije o Samudaripenu. Na konferenciji je potpisana i deklaracija o Samudaripenu koju je osim sudionika, u ime Sveučilišta, potpisao i prorektor Stefano Trinchese. Večer poslije u kazalištu “Fedele Fenaroli” Kajtazi je preuzeo godišnju nagradu na 25. po redu međunarodnom natjecanju “Amico Rom” te je, također, nagrađen film “KALI SARA – Prvih deset godina” i publikacija “1000 godina migracija Roma”.

Podsjećamo na niz izjava talijanskog ministra unutarnjih poslova unutarnjih poslova, Mattea Salvinija, koji je sredinom godine najavio provođenje popisivanja romskog stanovništva u Italiji kao uvod u izbacivanje onih bez državljanstva. Uz to je izjavio i kako bi oni s državljanstvom, “nažalost”, mogli ostati u Italiji.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime