Međimurska županija prva provela akciju kastracije pasa

Foto: Phralipen

Ministarstvo poljoprivrede u svibnju je pokrenulo akciju kastriranja pasa na području Međimurske županije. Akcija se provodila tijekom ljetnih mjeseci, pri čemu je od 1100 pregledanih pasa sterilizirano njih 726. Preostali psi bili su – ili štenci premladi za kastraciju ili gravidne kujice koje se u takvom stanju ne mogu sterilizirati.

Ova akcija pobudila je velik interes kod stanovnika romskih naselja, s obzirom da je za cilj imala zaustavljanje daljnjeg nekontroliranog razmnožavanja i povećanja broja pasa u naseljima. Po subjektivnim procjenama sudionika akcije 20-40% pasa od ukupne populacije po naseljima nije uhvaćeno te je kao sljedeći korak planirana koordinirana akcija policije, veterinarske inspekcije i komunalnog redarstva koji su uključeni u hvatanje pasa.

U romskim naseljima Međimurske županije trenutačno živi velik broj pasa, kojima je bila potrebna pomoć, prvenstveno u obliku kastracije. Osmišljenim provedbenim planom, koji se sastoji od nekoliko ključnih elemenata, planirano je da se steriliziraju  svi psi (mužjaci i ženke) stariji od 6 mjeseci te da nakon toga budu vraćeni vlasnicima, posjednicima ili poslani na udomljavanje. Akcija je provedena tako da se dnevno do 40-ak pasa odvodilo na operaciju u veterinarske ambulante te se nakon operacije smještalo u stacionare gdje su zadržavani od jednog do tri dana, ovisno o potrebi, a potom su vraćeni u naselja. Psi koji zbog svog teškog stanja nisu mogli biti vraćeni u naselja smješteni su u skloništa do udomljavanja.

Foto: Phralipen

Iz Udruge Prijatelji životinja naglašavaju bitnost edukacije od strane lokalnih zajednica i države.

“Apeliramo i da se iskoristi prilika za besplatno označavanje pasa mikročipom. Kastracija pasa i mačaka iznimno je bitna i učinkovita te jedini način da se stane na kraj neželjenim, a zatim i napuštenim životinjama. Stoga je važno da sve lokalne zajednice iskoriste zakonsku mogućnost da propišu trajnu sterilizaciju kao kontrolu razmnožavanja pasa i mačaka. Tu hvalevrijednu zakonsku odredbu, koju je predložio gospodin Veljko Kajtazi i koju su prihvatili  Vlada i Sabor, iskoristilo je već više od 90 gradova i općina diljem Hrvatske. Što se tiče akcije kastracije pasa u romskim naseljima, ovaj uspješan program treba nastaviti u Varaždinskoj županiji, a zatim proširiti i na ostatak Hrvatske.”

Nakon Međimurske županije planirana je akcija sterilizacije pasa u Varaždinskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime