Najava – SUKAR: Simpozij i izložba u konzulatu Savezne Republike Njemačke u New Yorku

0
64
Foto: eriac.org

Tijekom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda koja će se održati u New Yorku, Europski romski institut za kulturu i umjetnost održat će simpozij i izložbu u konzulatu Savezne Republike Njemačke u New Yorku. U organizaciji ERIAC-a održat će se 24. rujna 2018. godine simpozij pod nazivom “SUKAR” i istoimena izložba kojima se nastoji potaknuti razmišljanje o prosperitetnoj budućnosti za najveću europsku manjinu.

Simpozij je zamišljen kao predstavaljanje najnovijih trendova i pristupa za prepoznavanje i podršku romske umjetnosti i kulture, ali i organiziranje Roma u Europi i šire. Isti će uključiti i raspravu o ulozi ERIAC-a i romske kulturne scene u reizgradnji društvene solidarnosti vođeni dosadašnjim naporima i saznanjima o važnosti socijalne uključenosti koja je preduvjet stabilne i prosperitetne Europe. Rasprava će poslužiti i kao platforma za perspektivu izvan ove sadašnje na putu ka snažnoj, sukar (predivnoj) i samoodređenoj (romskoj) manjini.

Istoimena izložba, među kojima će biti izložena djela Daniela Bakera, Roberta Gabrisa, Delaine Le Bas, Emilie Rigova i Aline Serban, sadržavat će zajedničke radove, instalacije i prostorne eksponate koji će poslužiti za daljnje promoviranje i obrazovanje s jasnim naglaskom na bogatu romsku kulturnu baštinu i njihov doprinos nacionalnim kulturama. Svi umjetnički radovi imaju za zadaću prikazati umjetničku ideju za očuvanjem romskih artefakata, tradicije, obrta, jezika i uvjerenja – kao strategiju opstanka usred povijesno kontinuiranog razdoblja progona, diskriminacije i nasilja kakvima i danas svjedočimo u Europi.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime