Svečano otvorena školska sportska dvorana u Orehovici – 67% učenika čine Romi

0
371
Foto: emedjimurje.rtl.hr

Osnovna škola Orehovica započela je novu školsku godinu simbolično i na radost svih učenika i djelatnika. Nakon dugogodišnjeg čekanja otvorena je moderna školska dvorana. Kako je najavljeno istu će koristiti i šesnaest udruga za športske aktivnosti, a uz to su uređena i vanjska igrališta.

“Opremljenost škole, dogradnja šest učionica, prostori za produženi boravak i oni prilagođeni za invalide stvaraju pretpostavke kakve bi trebale svakoj školi u Međimurju, sve u svrhu jednosmjenske nastave”, izjavio je Matija Posavec, župan Međimurske županije.

Recitatori, mali zbor Osnovne škole Orehovica, splet međimurskih pjesama i igre mladih folkloraša činili su kulturno-umjetnički program koji su pripremili učenici škole, a odbojkaši OK Mladost Vularija i OK Međimurje Centrometal odigrali su prvu prijateljsku utakmicu u novoj dvorani.

Otvorenju dvorane prisustovali su potpredsjednik vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, saborske zastupnice Bernarda Topolko i Sunčana Glavak, saborski zastupnik Branimir Bunjac, pomoćnik ministrice Vlado Prskalo, međimurski župan Matija Posavec sa svojim zamjenicima Sandrom Herman Josipom Grivecom, općinski načelnik Franjo Bukal i njegov zamjenik iz reda romske nacionalne manjine Marko Balog, Aleksa Đokić iz Vladina ureda za ljudska prava i nacionalne manjine, načelnik PUM-a Ivan Sokač i njegov zamjenik Vladimir Faber, predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” Suzana Krčmar sa suradnicima te ravnatelji osnovnih i srednjih škola, vijećnici općinskog vijeća, učenici, roditelji i mještani. Najveći doprinos u izgradnji dvorane dali su bivši dugogodišnji ravnatelj škole Branko Sušec i načelnik Općine Orehovica Franjo Bukal.

Škola je uključena u eksperimentalni program kurikularne reforme “Škola za sve” za čiju su se potrebu nabavile pametne ploče, tablete i ostala oprema. Naime, prema podacima Ministarstva financija Međimurska županija najviše izdvaja za obrazovanje, više od 40 posto svog proračuna.

Valja napomenuti da u Osnovnoj školi Orehovica 67% učenika čine pripadnici romske nacionalne manjine te podsjetiti na trend upisivanja hrvatske djece u druge okolne škole čiji sastav ne čini većinsko romsko stanovništvo, ali i trend odlaska u inozemstvo stručnog učiteljskog kadra.

Ministrica Blaženka Divjak je s prisutnima podijelila vijest da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja uputilo Vladi Republike Hrvatske na usvajanje prijedlog o financijskoj podršci od 15 milijuna kuna za izgradnju Osnovne škole u Pribislavcu koji je danas na 113. sjednici Vlade i usvojen. Time su stvoreni uvjeti da Ministarstvo u suradnji s Međimurskom županijom krene u drugu fazu građevinskih radova.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime