U tijeku akcija kastracije pasa u Međimurskoj županiji

0
191
Foto: Phralipen

Ministarstvo poljoprivrede je u svibnju pokrenulo kastriranje pasa na području Međumurske županije. Do sada je kastracijom obuhvaćeno 724 psa, od toga su 292 psa kastrirana u romskom naselju Parag. Kastracija pasa već je realizirana u naseljima Kuršanec, Sitnice, Parag, Gornji Kušanec i trenutno se odvija u naselju Orehovica. Ova akcija pobudila je veliki interes kod samih stanovnika romskih naselja, obzirom da je za cilj zaustaviti daljnje razmnožavanje i povećanje broja pasa u naseljima.

Podsjećamo, u romskim naseljima Međimurske županije trenutačno živi više od 3000 pasa, kojima je potrebna pomoć, prvenstveno u obliku kastracije. Osmišljenim provedbenim planom koji se sastoji od nekoliko ključnih elemenata steriliziraju se svi psi (mužjaci i ženke) stariji od 6 mjeseci koji će nakon toga biti vraćeni vlasnicima, posjednicima ili će neki ići na udomljavanje. Akcija se provoditi na način da se dnevno do 40-ak pasa odvozi na operaciju u veterinarske ambulante te se nakon operacije smještaju u stacionare gdje se zadržavaju od jednog do tri dana, ovisno o potrebi, a potom se vraćaju u naselja. Psi koji se nisu u stanju vratiti u naselja smještaju se u sklonište do udomljavanja.

U ovu se akciju uključila i udruga Prijatelji životinja kao i Veljko Kajtazi koji je kao saborski zastupnik stvorio preduvjete za provedbu akcije na način da je uložio nekoliko uspješnih amandmana na posljednji Zakon o zaštiti životinja.

“Pozivam sve romske predstavnike i građane Međimurske županije da podrže akciju te surađaju sa stručnjacima koji će raditi na provedbi ovog akcijskog plana čiji je glavni nositelj Ministarstvo poljoprivrede i kojem je glavni cilj dobrobit životinja i sigurnost građana”, ističe Kajtazi.

Foto: Phralipen

No, na samom početku bilo je i sitnih problema oko provođenja ove hvalevrijedne akcije. Gospodin Matjaš Oršuš ujedno i suradnik Saveza Roma u Repulici Hrvatskoj “KALI SARA”, kao i koordinator na Međimurskoj županiji ističe: “Dogovor je na samom početku bio da u svakom romskom naselju budu prisutni komunalni redari i policija, ali nažalost nisu bili prisutni, pogotovo u romskom naselju Parag. Veliki teret je tada pao na mene,  jer posao koji bi trebali obavljati zaposlene osobe na tom projektu, odradio sam ja sam. No, bez obzira na navedene poteškoće romska zajednica na područuju moje županije odlično ocjenjuje ovaj projekt.”

Ministarstvo ovu akciju financira sa oko tri milijuna kuna, a jedinice lokalne samouprave su osigurale oko 600.000 kuna za troškove zbrinjavanja onih pasa koji se ne mogu vratiti u naselja, ali i za cijepljenje protiv bjesnoće.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime