Mediji i nacionalne manjine – Zaštita manjina i uloga medija u demokratizaciji hrvatskog društva

0
287
Foto: Phralipen

U Opatiji je 6. lipnja održan seminar pod nazivom “Mediji i nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj – Zaštita manjina i uloga medija u demokratizaciji hrvatskog društva” u organizaciji Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Na istome su sudjelovali brojni predstavnici medija, ali i manjinskih časopisa te podijelili prakse i iskustva vezana za svoju djelatnost.

“Kada pišu o nacionalnim manjinama, mediji su ponajprije usmjereni na nesuglasice, nesporazume i razne vrste konfliktnih situacija, dok su teme koje su vezane uz pozitivne primjere tolerancije, uključivanja u život zajednice, razumijevanja i suživota, uglavnom iznimka ili su potpuno zanemarane. U tom smislu potrebno je istaknuti kako je kulturni aspekt života nacionalnih manjina na samim marginama interesa medija. Ignorira se (a najčešće i ne shvaća) doprinos nacionalnih manjina obogaćivanju kulturnog života i pluralizaciji društva. (…) Rubrike crne kronike nemalog broja medija, negativnom intonacijom te isticanjem pripadnosti sudionika nekog događaja određenoj manjinskoj skupini, stvaraju negativnu percepciju nacionalnih manjina. Još je opasnije kada se nacionalne manjine u medijima predstavljaju kao opterećenje društvu”, stav je profesora Siniše Tatalovića.

Seminar je otvorio pomoćnik ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Branko Sočanac, a sudionicima su se obratili svojim izlaganjima i predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer, saborski zastupnik Robert Jankovics, profesor Siniša Tatalović i profesorica Gordana Vilović s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, Čedomir Višnjić, predstavnik Ministarstva kulture, Saša Milošević, član Programskog vijeća HRT-a, Anita Malenica, predsjednica Agencije za elektroničke medije, Daniela Draštata s Hrvatske televizije, urednica multinacionalnog magazina “Prizma”  te Alen Čemeljić, urednik HRT-Radio Rijeke.

Foto: Phralipen

“U kolegiju ‘Mediji i različitosti’ zadaća profesora jest da kao novinari razvijamo dostojanstvo, reciprocitet, dostatnost, upornost, pravednost, zajednicu i različitosti. To su osnovna novinarska načela kad se radi o praćenju nacionalnih manjina”, dodala je profesorica Gordana Vilović.

Kako je u predgovoru publikacije Mediji i nacionalne manjine voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću, naglasila Vesna Teršelič, u izgradnji narušenog povjerenja u Hrvatskoj neophodna je podrška medija. U promicanju višeglasja nasuprot jednoumlju. Uključivanje perspektiva pripadnika nacionalnih manjina važno je za nacionalnu većinu i manjine kako bi se zajedno suprostavljali netrpeljivosti prema svima s druge strane društvenih, ratnih i političkih podjela.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime