Još jedan skandal – HRT-ov gost tvrdi da je Jasenovac bio radni logor i mjesto internacije

0
520
Foto: JUSP Jasenovac

HRT je u četvrtak, 30. svibnja 2018. godine, u svojoj emisiji Dobar dan, Hrvatska ugostio tajnika Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, Igora Vukića, autora knjige Radni logor Jasenovac.

“Logor u Jasenovcu je bio poligon za spravljanje propagadne slike koja je trebala poslužiti očuvanju ondašnje države – Jugoslavije. To je bila poluga kojom su se svi njezini građani, ne samo ljudi koji su živjeli u Hrvatskoj, trebali držati u pokornosti.”

Iako je gostovanje najavljeno kao rasprava povjesničar Hrvoje Klasić, prvotno potvrdivši sudjelovanje u emisiji, isto je otkazao kad je čuo tko mu je sugovornik – sam Vukić.

Kako ja naveo, knjiga je pretežno utemeljena na istraživanju fondova Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu, tj. na 700 arhivskih kutija jugoslavenske Zemaljske komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njegovih pomagača, na 200 kutija dokumenata administrativnih i vojnih vlasti NDH, na golemoj građi OZN-e, UDB-e i SDS-a SRH i SFRJ, na zbirkama dokumenata iz partizanskih izvora i vjerodostojih iskaza bivših logoraša te na znanstvenoj i publicističkoj literaturi.

“Mnoge izjave logorskih zatočenika se razlikuju od onoga što je propagandnom stvorena slika logora, a te izjave nitko nije dirao do sada.”

Vukić nadalje, osim vrste logora, za koji tvrdi da je bio radni (i obrazovni za djecu koja su boravila tamo te navodno imala mogućnost izučiti zanat) koristi priliku spomenuti i broj stradalih žrtava Jasenovca te popise puštenih zatočenika na temelju amnestije prije isteka njihove kazne i to, kao na primjer, ni više ni manje nego na “poglavnikov rođendan”.

“Naime, do 1990. godine službeni broj navodno stradalih žrtava Jasenovca bio je 700 tisuća. U to se nije smjelo posumnjati javno pod prijetnjom kazne. Franjo Tuđman je 1972. godine napisao jedan tekst u kojem je procjenjivao da to ne može biti 700 tisuća, ali da bi moglo biti od 40 do 60 tisuća. To mu je bila podloga za kaznu od dvije godine zatvora. 1987. godine u Beogradu je jedan novinar osuđen na tri godine prisilnog boravka u duševnoj bolnici zbog iste te procjene. Mi smatramo da su te brojke još daleko niže.”

Prema njemu i njegovim istraživanjima, Jasenovac je bio zatvor, mjesto internacije za aktivne protivnike NDH kao i za grupu Židova koji su bili izuzeti od općih deportacija kojima je bila izložena židovska zajednica u sjevernom dijelu Hrvatske. Spominje knjigu Sećanja Jevreja na logor Jasenovac objavljenu 1972. godine u kojoj je lijelnik Konforti na tridesetak stranica opisao kako je suzbio epidemiju tifusa koja se pojavila u logoru, kako je s logornom upravom dogovorena dezinfekcija odjeće, redovno kupanje zatočenika, redovno pranje odjeće, korištenje tuševa s toplom i hladnom vodom i drugo.

Vukić kao jedan od motiva bavljenja tematikom Jasenovca, osim što je diplomirao na Fakultetu političkih znanosti, navodi i obiteljske razloge. Sa očeve strane obitelj mu je iz Donje Gradine, naselja u općini Bosanska Dubica, u sklopu kojeg se nalazi Spomen-područje Donja Gradina u Bosni i Hercegovini. Ono je do 1991. godine bilo zajedno sa  Spomen područjem Jasenovac u Republici Hrvatskoj činilo jedinstveno Spomen područje Jasenovac. Prema njegovom iskazu cijela njegova obitelj je prošla kroz logor i usmjerena dalje prema Slavoniji.

Ono što dodatno zabrinjava jest još jedan istup Hrvatske radiotelevizije. “Na savjest svima koji su lagali o Jasenovcu”, istaknuli su voditelji emisije rečenicu s početka knjige te dodali kako je “zadovoljstvo slušati ovaj žar” s kojim se govori o temi jasenovačkih logora.

“Hrvatska radiotelevizija ograđuje se od stajališta iznesenih u emisiji Dobar dan, Hrvatska 30. svibnja u kojoj je gostovao Igor Vukić. HRT osuđuje sve počinjene ratne zločine pa tako i one počinjene na području nekadašnjeg koncentracijskog logora Jasenovac kako se oni više nikada ne bi ponovili. Također, HRT ističe da su svi zaposlenici, novinari i urednici javnog medijskog servisa obvezni objektivno i nepristrano raditi te poštovati pozitivne zakonske propise Republike Hrvatske”, stoji u priopćenju HRT-a.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime