Mreža podrške romskoj djeci REYN Hrvatska kroz iskustvo romskog pomagača iz Međimurja

0
290
Foto: Facebook/Reyn-Hrvatska

“Da bi se odgojilo dijete, potrebno je cijelo selo”, kaže stara poslovica. Ova je poslovica još više primjenjiva na ranjivu djecu, onu koja zbog uvjeta u kojima odrastaju ili drugih razloga nisu ravnopravna u različitim okolnostima. Kad govorimo o neravnopravnom položaju djece, posebno se ističu djeca Romi koja su često već u svojoj ranoj i predškolskoj dobi stavljena u neravnopravan odnos u odnosu na ostalu djecu po nekoliko osnova. Oko 50% romske djece predškolske dobi u obiteljima primatelja pomoći za uzdržavanje oskudijeva u većini stvari koje su nužne za dječji razvoj. Tri do četiri romske obitelji primatelja pomoći za uzdržavanje s djecom predškolske dobi živi u dugotrajnom siromaštvu (UNICEF, 2014), a djeca Romi izložena su društvenim stereotipima i predrasudama u zajednici kojoj pripadaju, što značajno loše utječe na razvoj njihova samopouzdanja.

Zbog ovih i mnogih drugih izazova s kojima se tijekom svog djetinjstva susreću djeca Romi, a kako bi im se pružila podrška u zaštiti njihovih prava i podrška u razvoju njihova punog potencijala, u Hrvatskoj je u veljači 2015. Pučko otvoreno učilište Korak po Korak (PUO Korak po Korak) u suradnji s partnerskim organizacijama Udrugom za obrazovanje Roma UZOR i Međunarodnom organizacijom Korak po Korak pokrenulo Mrežu podrške romskoj djeci REYN-Hrvatska.

Osnovni cilj mreže jest izgradnja snažnog i aktivnog partnerstva među profesionalcima, paraprofesionalcima i obrazovnim institucijama za podršku uključivanja romske djece u kvalitetno obrazovanje. Mreža trenutno okuplja 287 članova, oko 40 institucija i 205 pojedinaca – punih članova, kao i prijatelja REYN-a koji, poput svih ostalih članova, podržavaju REYN-ovu misiju, ali za razliku od njih ne rade izravno s djecom. Specifičnost ove mreže jest promoviranje intersektorske suradnje, pa ona istovremeno okuplja i odgojno-obrazovne djelatnike, djelatnike iz područja socijalne skrbi, zdravstvene djelatnike i druge.

Istovremeno, REYN-Hrvatska je mjesto okupljanja profesionalaca (odgajatelja, učitelja, socijalnih radnika, liječnika, sveučilištnih profesora, itd.) i paraprofesionalaca (npr. romskih pomagača) te roditelja i drugih članova obitelji Od samog osnivanja ove organizacije bio sam iznimno motiviran za uključivanje u rad, u sve aktivnosti, jer su me zaintrigirala temeljna uvjerenja i ciljevi. REYN je zapravo mreža podrške romskoj djeci od njihove najranije dobi, a to osjećam kao svoj poziv.

Na to me obvezuju moja temeljna uvjerenja poput primjerice nužnost osiguranja jednakog pristupa odgoju i obrazovanju za svu djecu. Za to sam spreman boriti se sa svim odgovornim pojedincima i institucijama i ustrajati u ispunjavanju naše dužnosti da im to omogućimo. Vodeći se tim uvjerenjima sudjelovao sam u svim edukativnim aktivnostima u organizaciji REYN – Hrvatska.

Foto: Facebook/Reyn-Hrvatska

Na prvoj konferenciji REYN-Hrvatska “Bolje, više glasnije/ Majbut, majlache, majzorale krlesa / Maj mult, maj benj, maj glasnik” – Zagreb, 27. siječnja 2016, bio sam nominiran za najReyn osobu godine. Isto tako sudjelovao sam na konferenciji o radu i razvoju Međunarodnog Reyna sa sjedištem u Leidenu – Nizozemska te Studijskom posjetu Republici Srbiji. Besplatne slikovnice “Bursunsul i Paskualina”, “Dora i naočale” i “Naranče za sve” preveo sam i glasovno sinkronizirao na bajaškom rumunjskom jeziku. Zahvaljujući odličnoj suradnji stvorile su se inovativne ideje iz koje su proizašli odlični projekti u čijoj implementaciji i danas surađujem. Uz navedeno razvili smo modul i priručnik za učenje osnova bajaškog jezika za odrasle koji rade s djecom Romima. Cilj pritom nije obučiti odrasle kako da poučavaju djecu Rome bajaškom rumunjskom jeziku ili na bajaškom rumunjskom jeziku, već je cilj osnažiti ih u području ostvarivanja pozitivne interakcije s djetetom i njegovom obitelji, osobito prilikom prvog susreta s predškolom i školom.

Shodno ovom tečaju razvili smo i prvi bajaško rumunjski – hrvatski slikovni rječnik sa ilustracijom od 120 riječi. Paralelno je razvijen i priručnik za učenje osnova romano chib jezika. Osim unaprjeđenja kvalitete servisa za djecu Rome, kroz javno zagovaranje prava djece Roma u odgoju i obrazovanju osmišljene su i provedene 4 zagovaračke akcije u 4 lokalne sredine te jedna nacionalna kampanja pod nazivom ‘Vidiš li me? Dikhes lji man? Da li m vez?’, organiziran je i održan izbor za najREYN pojedinca i najREYN instituciju u 2015. godini čiji su pobjednici proglašeni na završnoj konferenciji “Bolje, više glasnije / Majbut, majlache, majzorale krlesa / Maj mult, maj benj, maj glasnik”. Četrnaest nominiranih pojedinaca  i osam institucija mogu svjedočiti i drukčijoj (pozitivnoj promjeni u) percepciji statusa profesionalaca i paraprofesionalaca koji rade s djecom Romima.

REYN-Hrvatska zajedno sa svim članovima snažan je glas u zagovaranju prava sve djece i reagiranju na govor mržnje, neprimjeren tretman djece Roma i sve druge djece te reagira na neprimjeren ili izostanak reakcije u situacijama kad su narušena prava djece.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Phralipena.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime