Jasenovac: Međunarodna znanstvena konferencija “Stradanje Roma u Europi za vrijeme Drugog svjetskog rata”

0
134

U subotu 19. svibnja 2018. godine u Osnovnoj školi Jasenovac održana je međunarodna znanstvena konferencija “Stradanje Roma u Europi za vrijeme Drugog svjetskog rata s posebnim osvrtom na stradanje u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj”.

U uvodnom dijelu konferencije, skupu su se obratili ravnatelj OŠ Jasenovac, Branko Šepović, državni tajnik u Ministarstvu kulture, Ivica Poljičak, zastupnik u Hrvatskom saboru i izaslanik Predsjednika Hrvatskog sabora,  Veljko Kajtazi te članovi organizacijskog odbora  Danijel Vojak sa Instituta društvenih znanosti “Ivo Pilar” te ravnatelj Javne ustanove Spomen područje Jasenovac, Ivo Pejaković.

Na konferenciji su kroz svoja izlaganja predstavljena istraživanja vezana za stradanje Roma u Drugom svjetskom ratu u Poljskoj, Srbiji, Italiji, Austriji, Ukrajini i Rumunjskoj koja su se održala kroz prve dvije sesije. Treća sesija odnosila se na stradanje Roma u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj prisutnima je približila dosadašnje rezultate prikupljenih podataka o romskim žrtvama u “Poimeničnom popisu žrtava koncentracijskog logora Jasenovac”, stradanje romskog stanovništva u bjelovarskom kraju za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske (1941. – 1945.) te Rome kao zaboravljene žrtve genocida.

Konferencija je održana 19. svibnja u znak sjećanja na 19. svibanj 1942. godine, kada je upućena okružnica od strane ustaških vojnih vlasti NDH da se krene u “prikupljanje” Roma te da se oni predaju kotarskim vlastima. Nakon toga su uslijedile masovne deportacije Roma prema logoru Jasenovac te masovna pogubljenja Roma. Zbog toga je u sklopu konferencije održana i prigodna komemoracija na romskom groblju u Uštici gdje su položeni vijenci kod spomen ploče za romske žrtve.

Organizacijski odbor koferencije činili su g. Danijel Vojak s Instituta društenih znanosti “Ivo Pilar”, g. Alen Tahiri, doktorand na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gđa. Suzana Krčmar, predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” te ravnatelj Javne ustanove Spomen područja Jasenovac, g. Ivo Pejaković. Održavanje konferencije podržali su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, zastupnik u Hrvatskom saboru g. Veljko Kajtazi te Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime