Najava – Danas počinje peti Festival povijesti Kliofest 2018.

0
126
Foto: Facebook/Kliofest

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu od 8. do 11. svibnja 2018. godine održat će se peti Festival povijesti Kliofest 2018. Festival će biti svečano otvoren danas, 8. svibnja, u 11 sati u predvorju Knjižnice.

Festivalu nazvanomu prema muzi Klio, grčkoj boginji zaštitnici povijesti, onoj koja je u drevno doba nadahnjivala pjesnike junačkih eposa, nakana je višestruka: posjetiteljima približiti povijesnu znanost i njezine stvaratelje, popularizirati nakladničku djelatnost u području historiografije i srodnih znanosti, potaknuti raspravu među povjesničarima o nekim bitnim pitanjima struke te općenito njihova mjesta i položaja u današnjem hrvatskom društvu.

Ovogodišnji Kliofest tijekom četiriju dana održavanja donosi mnoštvo okruglih stolova u svezi s povijesnim temama, brojna predstavljanja knjiga te sajam knjiga u svezi s povijesnom i srodnom tematikom. Jedan od okruglih stolova ima naziv Studentsko proljeće 1968. – pedeset godina kasnije, drugi je povezan sa sukobom Tita i Staljina koji je izbio prije 70 godina  Titovo „ne“ Staljinu ili Staljinovo „ne“ Titu?, a treći govori o pomalo zaboravljenomu Velikom ratu, odnosno Prvomu svjetskom ratu, koji je završio prije stotinu godina.

Na Festivalu će biti predstavljene brojne knjige, među kojima su i Stradanje Roma u Hrvatskoj u Drugom svjetskom ratu: dokumenti, sjećanja, obrazovanje 10. svibnja od 10:15 do 11:00 sati i Jasenovac – manipulacije, kontroverze i povijesni revizionizam 11. svibnja od 15:00 do 16:00 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime