Istraživanje: Prosječna primanja romskog kućanstva na granici siromaštva

0
193
Foto: Phralipen

Čak 48% članova romskih kućanstava išlo je spavati gladno u posljednjih mjesec dana dok ukupna potrošnja u kućanstvu iznosi 2500 kuna. Ispitanici su naveli financijske razloge kao i činjenicu sklapanja braka kao glavne razloge odustajanja od osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja. Ipak, 91% roditelja Roma kojima djeca pohađaju osnovnu školu žele da im djeca nastave školovanje. Što se tiče visokog obrazovanja, među Romima koji su obuhvaćeni istraživanjem, njih devetero trenutno studira.

Dio je to ukupnih rezultat istraživanja baznih podataka za učinkovitu provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma koje su omogućili Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, udruga Centar za mirovne studije, Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” i tvrtka Ecory Hrvatska d.o.o. Predstavljanje rezultata istraživanja održalo se 4. svibnja u Hrvatskom novinarskom domu, a isto je obuhvatilo 1550 romskih kućanstava, predstavnike romske zajednive kao i organizacije civilnog društva i predstavnike relevantnih institucija.

Foto: Phralipen

Valja dodati da ipak većina Romkinja nije osjećala diskriminiranost dok su tražile posao dok je 51% Roma imao taj osjećaj. Također, vezano uz to preko 70% Roma/kinja nije imao osjećaj diskriminiranosti dok su radili.

Što se tiče reproduktivnog zdravlja žena njih 48% je tijekom posljednjih dvanaest mjeseci bilo na ginekološkom pregledu kao i što je njih 36% radilo tzv. papa test. Samo 9% ispitanih žena nikad nije rodilo dijete dok ih je trećina doživjela komplikacije povezane s trudnoćom i porodom. Najviše žena je prvo dijete rodilo sa 17 godina, a svaka druga žena je prvo dijete rodila maloljetna (nema razlike po dobnim skupinama – žene i danas rađaju jednako rano kao što su nekad one koje danas imaju 60 i više godina).

Romi su u prosjeku stari 21 godinu što ih čini izrazito mladom populacijom. Istraživanje je napravljeno na 37,5% uzorka populacije što daje sigurnost da su rezultati uistinu stvarni i da se na njima mogu temeljiti buduće mjere i aktivnosti.

 

 

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime