U svibnju kreće akcija kastracije pasa u romskim naseljima Međimurske županije

Foto: mps.hr

Ministarstvo poljoprivrede provodi akciju kastracije pasa u romskim naseljima. Tim povodom obavještava stanovnike svih romskih naselja da se uključe u akciju pomoći psima kako bi se zaustavilo daljnje razmnožavanje i povećanje broja pasa.

Akcijom, koja počinje u svibnju, planira se sterilizacija svih pasa kako bi se zaustavilo njihovo daljnje razmnožavanje i priljev novih neželjenih životinja. Akcija uključuje hvatanje svih pasa, sterilizaciju (mužjaka i ženki starijih od šest mjeseci) te vraćanje kastriranih i izliječenih pasa vlasnicima ili posjednicima, kao i njihovo udomljavanje.

Obzirom da je akcija potpuno nenasilna i besplatna za sve stanovnike romskih naselja isti se mole za suradnju jer se nijedan pas ne smije izostaviti.  Sama kastracija je bezbolna za pse i, osim prestanka razmnožavanja, nema drugih posljedica na životinje.

Ukoliko je netko zainteresiran nekog psa staviti pod svoje skbništvo, potrebno je da se povratno javi Ministarstvu poljoprivrede koje će izvršiti mikročipiranje psa na ime novog vlasnika.

Preduvjeti za provedbu akcije su stvoreni posljednjim izmjenama Zakona o zaštiti životinja na koji je saborski zastupnik Veljko Kajtazi uložio nekoliko uspješnih amandmana. Podsjećamo, samo u Međimurskoj županiji je oko 3000 napuštenih pasa.

“Drago nam je i da su lokalne zajednice u Međimurskoj županiji svjesne nužnosti da se riješi ovaj dugogodišnji problem i da su spremne na suradnju. Propisivanje obavezne trajne sterilizacije sigurno će pomoći smanjenju broja napuštenih životinja, odnosno takav potez zaista je nužan”, izjavio je Luka Oman, predsjednik Udruge “Prijatelji životinja” u razgovoru za Phralipen.

Ova akcija provodi se u suradnji sa skloništem, veterinarima, udrugama, općinama, gradovima, županijom i romskom zajednicom. Više informacija o planiranim kastracijama i programu njegova izvođenja dostupno je na stranicama Ministarstva poljoprivrede.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime