U Hrvatskom državnom arhivu održano središnje obilježavanje Svjetskog dana Roma

U čitavom svijetu Svjetski dan Roma obilježava se 8. travnja u čast prvog Svjetskog kongresa Roma održanog 1971. godine u Londonu. Koliki je značaj tog događaja dokazuje činjenica da su na Kongresu usvojene odluke o romskoj zastavi, službenoj himni i proglašenju službenog romskog jezika.

0
183
Foto: Phralipen

U petak, 6. travnja, održano je središnje obilježavanje Svjetskog dana Roma u Hrvatskom državnom arhivu. Na događanju je prisustovao velik broj uzvanika među kojima i veleposlanici, akademici, predstavnici nevladinih institucija te gradski i državni dužnosnici kao što su izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, Olivera Majić, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, Andrija Mikulić, izaslanica predsjednika Vlade RH, Marija Pletikosa, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, Vesna Bedeković i ostali.

U cijelom svijetu Svjetski dan Roma obilježava se 8. travnja u čast prvog Svjetskog kongresa Roma održanog 1971. godine u Londonu. Koliki je značaj tog događaja dokazuje činjenica da su na Kongresu usvojene odluke o romskoj zastavi, službenoj himni i proglašenju službenog romskog jezika.

“Četrdeset i sedam godina od tada i još uvijek se borimo da očuvamo dostojanstvo tih poruka i da pošaljemo poruku, da Romi neće, u bilo kojem kontekstu ili za bilo koji viši cilj, prihvatiti da ih ostali nazivaju drugačije nego Romi, da naš jezik nazivaju drugačije nego romski ili da našu zastavu ne čuvamo u obliku u kojem je usvojena. Na tradiciji romskog pokreta pokrenute su brojne organizacije i inicijative koje nažalost nisu dale željene rezultate. Model inkluzije koji njegujemo u Hrvatskoj i koji podrazumijeva sudjelovanje Roma u procesima odlučivanja na jednakoj razini s ostalim akterima je jedini model koji mi prihvaćamo i prepoznajemo. To nisu uspjesi od jučer već kontinuirani rad koji je romskoj zajednici, barem u političkom smislu, omogućio da se pozicionira kao jednakopravan subjekt u svim procesima koji su za nas važni. Izjednačili smo se i s drugim manjinskim i interesnim skupinama i postigli smo jako puno”, izjavio je Veljko Kajtazi, saborski zastupnik i predsjednik Organizacijskog odbora Svjetskog dana Roma.

Cijela manifestacija održala se u zgradi Hrvatskog državnog arhiva koja djeluje kao središnja i matična arhivska ustanova. Početci današnjeg HDA simbolični se vežu uz 1643. godinu, kada je temeljem saborske odluke izrađena posebna škrinja povlasica Kraljevine u kojoj su čuvane zemaljske isprave, povlastice i zakonske odredbe. Spisi, isprave, ugovori, zapisnici, rukopisi, matične knjige, zemljišnici, katastarske mape i upisnici, grafike, karte, planovi i drugi raznovrsni dokumenti svjedočanstvo su višestoljetne tradicije skrbi za arhivsku baštinu na današnjem području Hrvatske i nezamjenjiv izvor za proučavanje i razumijevanje nacionalne povijesti, kulture i društvenog života općenito. Uopćenito, zgrada HDA predstavlja jednu od najljepših zgrada secesije u Europi, što nije smetnuo spomenuti ni ravnatelj HDA Dinko Ćutura.

Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” svake godine u suradnji s Vijećima općina, gradova i županija i na inicijativu saborskog zastupnika Veljka Kajtazija dodjeljuje godišnju nagradu zaslužnim osobama iz javnog života za dugogodišnji rad i doprinos razvoju romske zajednice u Republici Hrvatskoj. Ove godine nagrada je pripala Aleksandru Tolnaeuru, predsjedniku Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske za doprinos razvoju romske zajednice na području obrazovanja, stjecanja znanja te za doprinos očuvanju romskog jezika kao povijesno-kulturnog bogatstva i raznolikosti svjetske nematerijalne  kulturne baštine. Uz to, nagrada je dodjeljena i veleposlaniku Republike Indije u Hrvatskoj, Sandeepu Kumaru, za doprinos razvoju romske zajednice u Republici Hrvatskoj i njezinom povezivanju s pradomovinom Indijom.

Za glazbeni dio zaduženi su bili studenti Muzičke akademije u Zagrebu, Katarina Kutnar i Marta Stanec na violini te Martin Kutnar na harmonici.

FOTOGALERIJA
2018 - Svjetski dan Roma

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime