Zagreb u romskim bojama povodom Svjetskog dana Roma

Foto: Phralipen

Svjetski dan Roma, 8. travanj, obilježava se u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. travnja 1971. godine u Londonu, i predstavlja jedan od najvažnijih događaja u povijesti romskog naroda.

Na tom kongresu usvojene su odluke o romskoj zastavi i službenoj himni. Romska zastava je u donjem dijelu zelene boje koja simbolizira zemlju, a u gornjem dijelu je plave boje koja simbolizira nebo. Crveni kotač, koji se nalazi u sredini zastave, predstavlja putovanja i migracije Roma. Službena romska himna temelji se na staroj romskoj pjesmi “Gyelem, Gyelem” (“Idem, Idem”).

Prvi kongres Roma u Londonu rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika (romani čhiba), kao i službenim prihvaćanjem naziva “Rom”, što na romskom jeziku znači čovjek. Prema popisu stanovništva provedenom u 2011. godine u Hrvatskoj ima 16.975 Roma.

Upravo su povodom Svjetskog dana Roma i na inicijativu Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” postavljene romske zastave kod gradskih fontana u Ulici Hrvatske bratske zajednice te se jedna od središnjih zagrebačkih fontana transformirala u boje romske zastave.

Foto: Phralipen

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime