Poražavajući rezultati – U Brodsko-posavskoj županiji trećina ispitanika ide spavati gladna, u Osječko-baranjskoj njih polovica

0
118
Foto: Čedo Todorović

U Osijeku je 19. i 20. ožujka održano Predstavljanje regionalnih rezultata Istraživanja baznih podataka za učinkovitu provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma” Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske, koji provodi tvrtka Ecorys d.o.o. i udruga Centar za mirovne studije.

Cilj istraživanja bio je utvrditi stvarne potrebe i prepreke za uključivanje romske nacionalne manjine u svim područjima društvenog i političkog života – u obrazovanju, zapošljavanju, socijalnoj skrbi, zdravstvenoj zaštiti, stanovanju i sudjelovanju u kulturnom, društvenom te političkom životu. Istraživanje uključuje podatke dobivene anketnim ispitivanjem 1550 romskih kućanstava metodom dubinskih intervjua (tzv. lice u lice) i fokus grupa s predstavnicima romske nacionalne manjine, organizacijama civilnog društva i institucija u dvanaest županija uključujući Brodsko-posavsku, Osječko-baranjsku i Vukovarsko-srijemsku.

Preliminarni rezultati istraživanja pokazuju da je u mjesecu koje je prethodilo  provedbi istraživanja 39% ispitanika u Brodsko-posavskoj županiji barem jednom išlo spavati gladno, dok isto vrijedi za 51% ispitanika u Osječko-baranjskoj županiji.

Većina intervjuiranih dionika slaže se da je u posljednjih deset godina došlo do pozitivnih pomaka u području obrazovanja, pa tako 96% djece pripadnika romske populacije u dobi od 7 do 14 godina u Brodsko-posavskoj ide u osnovnu školu, dok isto vrijedi za 97% djece u istoj dobi u Osječko-baranjskoj županiji. No, rijetki pohađaju srednju školu. Naime, iako su svi ispitani roditelji u obje županije naveli kako izrazito žele da im dijete nastavi školovanje nakon osnovne škole, tek 33% mladih Roma u Brodsko-posavskoj i 25% u Osječko-baranjskoj županiji uspijeva pohađati srednju školu.

lako više od 50% nezaposlenih izražava visoku spremnost za uključivanje na tržište rada, vrlo mali postotak je zaposlenih Roma. U Brodsko-posavskoj županiji stalan posao ima 5% Roma, dok u Osječko-baranjskoj je riječ tek o 2% Roma.

U obje županije, preko 80% Roma koristi socijalnu pomoć, a oko 60% korisnika socijalne pomoći je vrlo je nezadovoljno sustavom socijalne skrbi i to prije svega dostupnosti socijalne skrbi. 75% Roma u Brodsko-posavskoj županiji te 64% Roma u Osječko-baranjskoj županiji susjedske odnose romskog i većinskog stanovništva ocijenilo je pozitivno, odnosno dobrima i vrlo dobrima, pokazale su ankete istraživanja.

“Predstavljeni rezultati nisu me iznenadili. Iako se ispitivanje odnosilo na samo dvije županije ipak je riječ o velikom postotku nezaposlenosti i odustajanja od daljnjeg srednjoškolskog obrazovanja. Rezultati ankete koja je provedena bit će mjerljivi tek u budućnosti kada budemo u mogućnosti usporediti rezultate ankete. Rezultati istraživanja dobro će doći udrugama i osobama koje se bave romskom problematikom”, navodi Branko Petrović, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije.

Foto: Čedo Todorović

Nakon održane prezentacije u Osijeku slijede regionalne prezentacije u Đurđevcu, Sv. Martinu na Muri, Rijeci i Sisku. Također, tijekom srpnja bit će objavljena i publika u kojoj će biti prezentirani glavni rezultati istraživanja na nacionalnoj razini.

“Ono što je sigurno je da sada imamo konkretne podatke na temelju kojih će se moći oblikovati dobro usmjere mjere za poboljšanje životnih uvjeta u romskoj zajednici te na temelju kojih će se moći precizno pratiti je li napredak postignut. Mi se svakako nadamo da će do poboljšanja uvjeta doći, kako zbog samog romskog stanovništva, tako i zbog napretka cjelokupnog društva”, zaključila je Sara Lalić iz Centra za mirovne studije.

Upravi odbor projekta čine i predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”, Suzana Krčmar i saborski zastupnik Veljko Kajtazi koji je dao podršku za provođenje navedenog projekta.

Trajanje projekta je 18 mjeseci – od 1. veljače 2017. do 1. kolovoza 2018. godine.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime